Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. július 28., csütörtök

Moldvabányai turné







Szemet gyönyörködtető látványt nyújt a moldvabányai gótikus templom romja, amely a község közepén található. A látogatásával régi álma vált valóra e sorok írójának. A templom falán kb. 2-2.5 méter magasságban tisztán kivehető rovásfelirat figyelhető meg. A helyet a régi idők misztikuma lengi körül....A templom romjai körül szépen rendezett park várja az ide látogatókat. Aki teheti látogasson el ide, mert az élmény felejthetetlen marad.


Kapcsolódó




2011. július 12., kedd

Utolsó "lelkizős" bejegyzésem...

Hát gyerekek az ember tényleg mindenből tanul valamit, s hogy ez mennyire igaz, erre a napokban jöttem rá! Véletlenszerűen....
Múlt héten megszületett a gondolataimban, hogy esetleg létrehoznék egy új blogot...Egy olyat, amelyen az olyan inci-finci női gondolatokat, érzéseket írom ki magamból, amelyek már túllépik ennek a blognak a kereteit. Szóval  nem idevalóak na.....
Meg hánytam-vetettem magamban a dolgot, méltó lesz e hozzám vajon, hogy belső gondolatokat, érzéseket osszak meg az olvasóimmal? Vajon nem e adom ki túlságosan magamat? S mire is lesz jó, ha mindenki tudja, hogy mit érzek, mit gondolok egyes dolgokról, vagy éppen milyen is a lelki állapotom.....Á hagyom, nem nevetettem magamat, hiszen én is elég negatív kritikával illetem magamban az ilyen nőket, akik ország világ elé tárják magánéleti örömeiket, bánatukat, kesergéseiket!  De a megszületett gondolat már csak ott motoszkált az agyamban, s női énem kerekedett felül bennem, egy mély levegőt véve megszületett: "A női lélek rejtelmei" című vadonatúj blogom....
Hát elmondanám, hogy nem volt  egy nagy ötlet részemről! Az első és második bejegyzésemmel, ami meglehetősen lelkizősre sikerült, gyakorlatilag ki is merült a blog írása....Rájöttem, hogy a már megélt, átélt  érzéseim nem tartoznak senki másra csakis rám, s na jó...még valakire....a kedvesemre.....De, hogy barokkos túlzással éljek nem a fél világra!
Jöttek a "jóindulatú" emailok, akik mind az én szívemet, életemet féltették, csupa jót akartak! Mert én nagy naivan leírtam, hogy igen, boldog vagyok, jól érzem magamat a bőrömben....Ekkor rádöbbentem, hogy az embereknek, a "jóindulatú" embereknek fáj a másik boldogsága, s ami nekik nem sikerült, másnak ugyan már, miért is sikerülhetne?
Nem gondolkodtam sokat: "halálra ítéltem" a blogomat!  Kicsit fájt és sajnáltam is, de na.....ekkora támadási felületet okos ember nem hagyhat magán...
Néha jobb a "boldog tudatlanság" állapotában lebegni, ami nem jelenti azt, hogy teljesen megvezethető lennék...Sőt!!! Aki ismer, tudja, hogy mindent látok, hallok, észreveszek, csak van egy olyan tulajdonságom, hogy képes vagyok hosszú, hosszú ideig hallgatni róla, s kivárni a megfelelő pillanatot....
Aki képes egy szerelmi sokszögben élni, azt éppúgy elítélem, mint aki "belekavar" egy kapcsolatba! Csupán csak "jóindulatból"! Egyik sem valami gerinces tulajdonság, s majd az idők folyamán visszaüt.......... legalábbis én mindenkinek ezt kívánom!
Persze, akinek nem inge, ne vegye magára.....

Én továbbra is boldog vagyok, jól érzem magamat a bőrömben, főleg így mostanság :))))) ! S minden egyes szó, amit leírtam abban a bizonyos blog bejegyzésben, érvényben van a mai napig is! Az élet már csak ilyen.... Néha érdemes nagyvonalúnak  lennünk.....

2011. július 6., szerda

És még egyszer nemzeti imádságunkról.....


Kárpátalja kormányzója ellenzi a magyar himnusz hivatalos használatát.
Kárpátalja megye kormányzója szerint sérti az ukrán alkotmányt a beregszászi járási tanács közelmúltban hozott döntése arról, hogy a testület üléseit a jövőben az ukrán állami himnusz mellett a magyar himnusszal nyitják meg.
Ukrajna területén az ukrán törvények és alkotmány érvényes - mondta Olekszandr Ledida. Senki nem fogja megengedni ezek megsértését - tette hozzá, megjegyezve: más dolog, és érthető, ha a nemzeti kisebbségek ünnepi rendezvényeiken nemzeti jelképeket vagy zenei kíséretet használnak.
Az ukrán államnak azonban egy himnusza van - hangsúlyozta Ledida, rámutatva, hogy érthetőnek tartja, amiért az ügyészség alkotmányellenesség címén megóvta a beregszászi járási képviselőtestület magyar himnusszal kapcsolatos döntését.
A beregszászi járási tanácsnak a legközelebbi ülésén kell döntenie arról, hogy elfogadja-e az ügyészség óvását, és érvényteleníti-e a magyar himnusz hivatalos használatára vonatkozó határozatát. Ellenkező esetben az Ukrajna-szerte nagy visszhangot keltett ügy a bíróságon folytatódik.
Kapcsolódó

Gyászjelentés


Soos_KalmanGyászol a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.
Elhunyt dr. Soós Kálmán (1962–2011), a főiskola rektora, történész, közéleti személyiség, a kárpátaljai magyar nemzetrész kiemelkedő alakja.
A főiskola saját halottjának tekinti.

Soós Kálmánt július 7-én 13.00 órakor (közép-európai idő szerint) búcsúztatják szülőfalujában, az ungvári járási Szalókán

2011. július 4., hétfő

"Eső után köpönyeg"....

Napjainkban köztudott, hogy az emberi gyarlóság, mohóság nem ismer határokat! Bármennyire is óvatosan fogalmazok, nem találok jobb kifejezést a beregszászi erdészet munkatársai által  "egészségügyi erdővágás" címszó alatt Bótrágy község határában kifejtett tevékenységre. A munkások arra hivatkoznak, hogy ők felsőbb utasítást hajtanak végre. S ez nyilván így is van....A tanácselnök azt mondja, hogy kérésére az irtást vezető "szakember" bemutatott egy papírt, ami szerinte rendben volt..... Vagyis véleményem szerint ezt gondolhatta, ha semmilyen lépést nem tett ez ügyben!  Nos többen saját szemünkkel láttuk ezt a papírost, amely gyakorlatilag a bótrágyi erdő "halálos ítélete"!   Kiolvashatatlan, egymással összefolyó betűsorok, mindenfajta hivatalos bejegyzést nélkülöző dokumentumról beszélünk. Az aláírásokat se lehet kiolvasni a végén, legalábbis csak nagyító alá véve....
A falubeliek felháborodásuknak adva hangot nyílt levelet intéztek a területi vezetőséghez Alekszander Ledidához (Алексанер Ледида), valamint Iván Balogához ( Ивана Балога). Íme a levél tartalma:

" Mi bótrágyi lakosok, nyugtalanítónak találjuk a beregszászi erdőgazdaság munkásainak tevékenységét, akik a falubeliek tudta és beleegyezése nélkül vágnak ki százéves fákat a falunk területén található erdőből, tevékenységüket egészségügyi irtásként határozzák meg.
Kérjük Önt, foganatosítson intézkedéseket és állítsa le a favágást a falunk területén! Tisztelettel: Bótrágy lakossága".
Őszintén mondom, kicsit olyan "eső után köpönyeg"-nek érzem ezt a levelet....De ne nekem legyen igazam....

Július elejéig a falubeliek 400 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze....

A dolog úgy áll, hogy sajnos nem ez a községünk egyetlen ökológiai problémája! A néhai katonai objektumként működő, a környékbeliek körében csak  "Sordély" -nak ismert erdőt is immáron talán egy éve is megvan, hogy irtják. Aki most látogat el a helyszínre az tízesével kidöntött tölgyeket és más értékes fákat láthat, amelyek az emberi pusztítás áldozatául estek!

Amikor ma egész Európa arról beszél, hogy erdeinket, fáinkat, természeti kincseinket óvni, védeni kell, amikor a fejlett országokban egy fa kivágásáért akár börtönbüntetést is kaphatnak a tettesek, addig nálunk itt a Kárpátok alján nyugodt szívvel, sőt, hivatalos papírral irtják a százéves fáinkat...
A helyzet kétségbe ejtő, ugyanakkor elgondolkodtató...Az irtás már jó ideje zajlik, vajon hol volt eddig a polgármester, hol voltak a falusi, sőt továbbmegyek a járási képviselők?! Itt élek a községben, de nem hallottam, hogy egy komoly falugyűlést hívtak volna össze, megmozdítva ezzel a falu lakosságát! Valahogy mindenki úgy könyveli el magában, hogy közhellyel éljek, hogy: " Széllel szemben .....nem lehet!" Pedig, amíg ilyen gondolkodásmód van érvényben nálunk, addig sajnos semmilyen pozitív előrelépés nem lesz tapasztalható sem Kárpátalján sem egész Ukrajnában!

Kapcsolódó
http://ua-reporter.com/novosti/105217
Nagyarányú fairtás a bótrágyi kicsiny erdőben
Tiltakozó megmozdulás az erdő védelmében...
Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet...

2011. július 3., vasárnap

"Magyar nem az, akinek a szülei magyarok, hanem az, akinek a gyerekei magyarok lesznek!"


2898_1
Immár XIX. alkalommal kerül megrendezésre Szineviren a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, melynek idei jelszava „Karnyújtásnyira a jövő!"
A rendezvény idei szervezői a Pro Minoritate Kisebbségekért Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség. A hagyományos előadások mellett idén 5 tematikus munkacsoport is működik a rendezvény keretében, melyek a következő témákat kutatják és keresik a magyar-magyar együttműködés eddig kiaknázatlan területeit: turizmus, közös kulturális örökség, média és szolgáltatások, környezetvédelem és megújuló energiák. Az egyes csoportokban beregszászi és nyíregyházi 

diákok és oktatók vesznek részt.
2898_2
 A Szabadegyetemet Dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, Dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke és Répás Zsuzsanna a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára nyitották meg, Tóth István, beregszászi főkonzul jelenlétében. A délelőtti előadások keretében Orosz Ildikó felvázolta a kárpátaljai magyar oktatás helyzetét az elmúlt 20 évben. Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár a magyar kormány határon túli magyar kisebbség oktatás ügyében tett lépéseiről, intézményeiről számolt be. Aáry-Tamás Lajos, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala miniszteri biztosa a magyarországi oktatás elérhetőségeiről, lehetőségeiről szólt.


  Brenzovics László zárógondolatával ért véget a délelőtt: „Magyar nem az, akinek a szülei magyarok, hanem az, akinek a gyerekei magyarok lesznek!"

2898_3
Forrás

2011. július 2., szombat

Petőfi visszakapta kardját....



 ungvar-petofi-sandor2

Ungváron múlt csütörtökön helyreállították Petőfi Sándor szobrát, amelynek néhány hete ismeretlen elkövetők letörték a kardját.
A megyeszékhely Petőfiről elnevezett legnagyobb terén álló emlékmű restaurálását az Ungvári Magyar Főkonzulátus közbenjárására az ungvári Turbogaz vállalat magyar nemzetiségű dolgozói társadalmi munkában végezték el, s ők biztosították az ehhez szükséges anyagot is.
A szoborjavításról beszámoló ua-reporter.com ungvári internetes hírportál szerint a nyomozó szerveknek máig nem sikerült kideríteniük, hogy színesfémgyűjtők rongálták-e meg a „város jelképének számító" Petőfi-szobrot, vagy esetleg politikai szándék volt a vandál cselekedet hátterében.
A magyar költő emlékművét egyébként éjjel-nappal két egyenruhás rendőr őrzi. A tervek szerint hamarosan magyarországi támogatással térfigyelő kamerákat szerelnek fel a szobor körül.


Forrás
Kapcsolódó

2011. július 1., péntek

Technikai okok miatt elmaradt a rovásnépszerűsítő rendezvény ma Beregszászon!

Technikai okok miatt, sajnálatos módon a július elsejére Beregszász főterére  hirdetett rovásnépszerűsítési rendezvény elmaradt! A rendezvény mindössze pár nappal tolódik. Amint egyeztetjük az új  pontos dátumot a városi tanáccsal azonnal nyilvánosságra hozzuk! Minden valószínűség szerint ez jövő hét közepe lesz!



Egy közvélemény-kutatás eredményei



Ukrajnában egy év alatt romlott az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásának helyzete. Erről szólnak a Razumkov Központ által végzett közvélemény-kutatás eredményei.
Egy évvel ezelőtt - 2010 júniusában - a megkérdezett személyek egy ötfokozatú skálán a szólásszabadság helyzetét 3,7-re, az idén pedig 3,5-re értékelték.
Az ukrán állampolgárok többsége (5,15 %) saját magukra nézve legfontosabbnak az alapvető emberi jogokat (élethez való jog, személyes szabadság, szólásszabadság, szabad véleménynyilvánítás, szabad mozgás joga, sérthetetlenség joga) tartja.
Ugyanakkor a megkérdezettek több mint egyharmadánál a szociális és gazdasági jogok szerepelnek az első helyen (munkához való jog, megfelelő életszínvonal, szociális biztonság, saját vállalkozás vezetésének joga) – írja a Tsn.ua internetes hírportál.
Forrás
A fentiekhez annyit szeretnék mindössze hozzáfűzni, hogy Ukrajnában a nemzeti kisebbségek jogai is meglehetősen "ingatag" lábakon állnak, csak sajnos ezzel a kérdéssel nem igazán foglalkozik senki. Mármint érdemben senki...