Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. október 24., hétfő

Akkor most,hogy is van ez??? Felmerulo gyakorlati kerdesek,- s a ''valasz'' a visszahonositott ukran-magyar allampolgarok hataratlepesevel kapcsolatban....




A visszahonosítottak ügyében még mindig egyeztetnek
Bár az egyszerűsített visszahonosításról szóló törvény már közel tizennégy hónapos, és kilenc hónap eltelt az életbe lépése óta, a magyar hivatalok sok kérdésben még mindig nem vergődtek zöldágra.
Az egyszerűsített visszahonosítás kapcsán néhány gyakorlati kérdés merült fel azon ukrán állampolgárokban, akik már elnyerték a magyar állampolgárságot, és megkapták az ezt igazoló okiratot, illetve lakcímkártyához is jutottak. Ezek kapcsán szerettem volna ismeretekhez jutni a magyar Országos Rendőr-Főkapitánysághoz eljuttatott levelemben:

„Kiindulási élethelyzet: az állampolgársággal kapok egy okiratot, és lakcímkártyát (magyar személyi igazolványt nem). Átlépem az ukrán-magyar határt, ukrán útlevéllel. A magyar útlevélkezelőnek magyar állampolgárként felmutatom az ukrán útlevelemet és a lakcímkártyát.

– Az útlevélkezelő ezután vizsgálja-e a kishatár-engedélyt? Kezeli-e azt, azaz fogynak-e ily módon a tartózkodási napjaim?
– Beléphetek-e Magyarországra magyar állampolgárként a lakcímkártya felmutatása mellett egy érvényes ukrán útlevéllel, amelyben nincs sem schengeni vízum, sem kishatár-engedély, illetve bármelyik is van, de annak hatálya már lejárt?
– A lakcímkártya igazolja-e a magyar állampolgárságomat, vagy minden alkalommal hurcolnom kell magammal az állampolgárságról szóló okiratot?

+1 élethelyzet: Ukrán-magyar állampolgárként, az ukrán útlevelemben lévő kishatár-engedéllyel elutazom pl. Debrecenbe (vagy bárhová, a kishatár-zónán kívül). Egy ottani rendőri igazoltatásnál elegendő-e bemutatnom a lakcímkártyámat amiben nincs fénykép? Esetleg mellékelhetem az ukrán útlevelemet, amiben viszont a névmódosítás következtében esetleg egészen más néven szerepelek (akad, aki pl. Herey Vasyl az úti passzusban, magyar becsületes neve pedig már Görei László). Mi lesz az eljárás ez esetben, és kaptak-e már eligazítást erről a rendőrök?”

Kérdéseimre az alábbi velős választ kaptam:

„Tisztelt Palkó Úr!

A kedvezményes eljárás alapján történő honosítás, visszahonosítás eredményeként kettős (magyar-ukrán) állampolgársággal rendelkező személyek határátlépésének témakörét érintő megkeresését megvizsgáltam. Figyelemmel arra, hogy a döntés meghaladja az Országos Rendőr-főkapitányság hatáskörét, az egységes értelmezés és gyakorlat kialakítása érdekében a Belügyminisztérium állásfoglalását kértük. A témakörben érintett tárcák között jelenleg is zajlik az egyeztetés, amelynek eredményéről tájékoztatni fogom.
Tisztelettel: dr. Vas Gizella r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, főosztályvezető”

Palkó István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...