Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. július 11., szerda

Facsemetét ültettek Kárpátalján

Ramocsahaza.fiatalok Évek múlva az árnyat adó lombja alatt emlékezhetnek a fiatalok az együtt töltött órákra. 

Felejthetetlen három napot töltött Kárpátalján a ramocsaházi Nyárády Mihály Általános Iskola és Óvoda 31 diákja és négy kísérő pedagógusa a napokban. A hetedikesek részére kiírt tanulmányi kirándulás a Határtalanul program keretében valósulhatott meg, az utazást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta a 695.700 Ft-tal.

A kirándulás célja a határunkon túli magyarlakta területek történelmi, földrajzi nevezetességeinek megismerése volt, továbbá találkozás Ramocsaháza testvértelepülésének – Bótrágy község – hetedikes diákjaival. A tanulók számítógépekkel, könyvekkel és saját készítésű apró ajándékokkal kedveskedtek a vendéglátóknak. Az anyaországból vitt facsemetét közösen ültették el abban a reményben, hogy majd évek múlva árnyat adó lombja alatt emlékeznek az együtt töltött órákra. Bebarangolták Munkács és Ungvár várát, megtekintették az ungvári Szabadtéri és Néprajzi Múzeumot, rácsodálkoztak Beregváron a Schönnborn grófok gyönyörű kastélyára. Beregszászon betértek az Illyés Gyula Nemzeti Színházba, Nagyszőlősön sétáltak a Perényi-kastély hársfái alatt.

A szolyvai emlékparkban koszorút helyeztek el az 1944-45 között fennálló gyűjtőtábor áldozatainak emlékművénél. A Vereckei-hágónál nemzeti színű szalagokkal tisztelegtek a honfoglalási millecentenáriumi emlékműnél.

Örök élmény marad a hegyvidéki táj, a jaremcsei Prut folyó zuhogója, Kárpátalja egyik legszebb vízesése, a Sipot-vízesés, a Szinevéri-tó, a Fekete-Tisza és a Fehér Tisza összefolyása.

A kiránduláson elhangzott színes, tartalmas útirajzok, melyek történelmi múltunk közös emlékeit is számba vették, minden bizonnyal erősítették a tanulókban a nemzeti összetartozás élményét.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...