Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2013. október 28., hétfő

Székelyek nagy menetelése2013.október 27-én került sor a Székely Nemzeti Tanács szervezésében a Székelyek nagy menetelésére, melyen természetesen mi is részt vettünk. 

október 25-én indultunk Nyíregyházáról egy baráti házaspárral, és 26-án érkeztünk meg a hajnali órákban Csíkszeredába. Persze, mint mindig a megérkezésünket követő másnap most is pihenéssel telt, hogy 27-re, a nagy napra frissek és fittek legyünk.

Október 27-e szép verőfényes idővel köszöntött ránk. Bőséges reggeli után jó hangulatban indultunk útnak, az általunk kiválasztott helyszínre, Kézdivásárhelyre. Megérkezvén szép ügyesen találtunk parkolóhelyet, a kocsiból előkerültek a magunkkal hozott székely-,magyar-, valamint Árpád-sávos zászlóink. Szép komótosan sétálgatva elindultunk a rendezvény helyszíne, Kézivásárhely főtere felé. Megérkezvén első látásra kevésnek találtam a tömeget, de aztán szépen lassan gyűltek az emberek, székely és magyar zászlók tömkelege jelent meg a református templomot körülölelő téren. Hányan lehettünk? Nem tudom...Nagyon sokan....

Az ökumenikus istentisztelet elhangzása után a tömeg megindult, hogy mi is részét képezzük annak az ötven egynéhány kilométeres láncnak, amit a szervezők megálmodtak, s amivel fel kívánták hívni magukra Bukarest figyelmét. 

Jó néhány kilométer megtétele után végre megállhattunk, s vártunk, hogy összeérjen az élőlánc. Aztán jött a hír, hogy: SIKERÜLT! 

Lehet sokan kekeckedőnek, szőrszálhasogatónak fognak tartani, de le kell írjam mit találtam nagyon furcsának a rendezvény során. Megérkezésünkkor egy hölgy jött szembe velünk egy nagy öl román feliratú táblát tartott a kezében, s boldogan, átszellemült arccal osztogatta szét mindenkinek. Igen jól olvasták a feliratok kizárólag román nyelven voltak elkészítve, amiből én sem és hiszem azt hogy sok más anyaországból érkezett szimpatizáns sem értett egy kukkot sem. Tudom tudom erre sokan azt mondhatják, hogy mi úgyis tudjuk miért voltunk ott, a táblák üzenetei Bukarestnek, a román vezetésnek szóltak...Nem kicsit találtam felháborítónak a dolgot, kíváncsi lennék vajon ki ötlete lehetett? Le kell írjam, hogy igencsak diszkriminálva éreztem magamat.

 Persze tudom jól, hogy erre is, mint mindenre megvan a magyarázat, például arra is, hogy a székely Nemzeti Tanács, aki most az esemény szervezője volt a legutóbbi népszámlálás során még arra biztatta a székelyeket, hogy vallják magyarnak magukat, mert az úgy helyes. Szóval akkor én már semmit sem értek...Összességében egy szép tartalmas kiránduláson vehettünk részt, amely szép emlékként marad meg bennünk sokáig.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...