Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2014. február 7., péntek

Az én szememmel...Nem vagyok politikus, nem tisztem politizálni, ám a közelmúlt ukrajnai eseményei mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Tudom sokan azt gondolják "ez nem a mi dolgunk", "ez nem a mi játszmánk", de mégis engedjenek meg néhány, az is lehet buta gondolatot, úgy, ahogy én látom laikusként, NEM tartozván semmilyen politikai tömörüléshez sem. 

 Lassan hónapok óta az ukrajnai zavargásoktól hangos a világsajtó.  Sokan sokféleképpen látják a helyzetet, mégis a sorok közül világosan ki lehet silabizálni a lényeget a nagy többség bizony igenis szívesen csatlakozna az Európai Unióhoz. A megtévesztett, félrevezetett tömegnek (itt nem csak a tüntetőkre gondolok) minden gond nélkül beadagolják, hogy milyen fényes jövő is vár Ukrajnára, ha csatlakozik az EU-hoz. Milyen gondtalan életük lehetne, ha ez a fránya ukrán vezetés fejet hajtana és dalolva lépne be egy olyan közösségbe, ahonnan minden épeszű államnak ki kellene lépnie...Miért mondom, hogy megtévesztett, félrevezetett? Egyszerűen azért,mert az embereknek azt sugallják, hogy amint Ukrajna EU tagállam lenne a fizetések, nyugdíjak azonnal az egekbe szöknének. ezentúl nem lenne semmi anyagi gondjuk, gondtalanul élhetnének biztonságban, mint a mesékben. A helyzet persze egyáltalán nem ez, sőt!

Vegyünk egy EU tagállamot, legyen ez estünkben Magyarország, lássuk összehasonlításképpen néhány nagyon egyszerű, alapvető dolgot:

Megnevezés        Magyarországi ár                              Ukrajnai ár                Különbség 

Benzin                  410-420 FT(16,40UAH)                  10,45 UAH               5,95
Gázolaj                430-440 FT (17,10)                         10,00 UAH                6,10                  
Kenyér                  260-300 Ft/kg(11,7)                         4-6 UAH                   5,70
Tej   2,8%             200-300 FtÍ/l ( 9,75)                         5 UAH/l                     4,75              
Tojás                     30Ft/db (1,17)                                  0,55 UAH/db             0,62


Lehet Magyarország rossz példa, de ugyanez a helyzet Romániában is, sőt, ha lehet még rosszabb. A napokban, útban Erdély felé felvettünk egy stoppoló idős urat, Hadrév községben, aki éppen munkába, éjszakai műszakba igyekezett. Elpanaszolta, hogy a fizetése 640 román lej, ami átszámítva olyan 42000 magyar forintnak, és 1600 ukrán hrivnyának felel meg. Ez tehát egy EU országbeli gyári fizetés. Kérdezem én, ez olyan hitelt érdemlően sok? Amennyire tudom nálunk is kb. ennyi, vagy valamivel több egy gyári munkás fizetése.

Mint az elején leírtam nem tisztem politizálni, ezt meghagyom a tüntetéseket olyan nagyon szító és anyagilag is támogató politikusoknak. A napokban olvastam, hogy a tüntetések vezéralakja, az ukrán elnök egyik nagy kihívója, Vitalij Klicskó 4 ország állampolgára....De neki persze ezt is lehet...

Egy ismerős mesélte, hogy a férjét a munkából "hivatalból" kirendelték Kijevbe tüntetni, amiért naponta 250 hrivnyát kapott. 10 napot töltött ott és ezért 2500 ukrán valuta ütötte a markát. Szóval ez a helyzet, a félrevezetett emberek pénzért tüntetnek, nagy részük azt sem tudva  miért...

A napokban kinéztük az Ungváron zajló tüntetés színterére. Néhány nyugdíjas kóborolt a téren átfagyva, 2 rendőr didergett a kocsijában felügyelve a rendet, az egész nevetségesnek hatott. 

Én szívemből kívánom, hogy ne sikerüljön elérni az Európai csatlakozást az ukrán ellenzéknek, s nem azért, mert most nekünk olyan jó, hanem azért, mert tudom, hogy sokkal rosszabb, nehezebb időszak köszöntene ránk, egyszerű emberekre az Európai Unió kötelékében.

Kapcsolódó
Csibi Barna új blogja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...