Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. december 26., hétfő

Csak helyi népszavazás dönthet a Tisza melléki járásról Kárpátalján

Ukrajnában a jogszabályok megengedik, hogy a földrajzi egység megbontása nélkül módosuljanak a közigazgatási egységek határai, ha ebbe az érintett közösségek beleegyeznek – írta csütörtöki számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap a Tisza melléki járás lehetséges létrehozása kapcsán.

Az újság azt követően járt utána a Kárpátalján már közel tíz éve napirenden lévő kérdésnek, hogy a magyar választókörzet kialakítása mellett a Tisza melléki járás létrehozásának ügye is felvetődött a Magyar–Ukrán Kisebbségi Kormányközi Vegyes Bizottság hét eleji budapesti ülésén. A lap által megkérdezett Tóth Mihály jogász, volt parlamenti képviselő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiszteletbeli elnöke az elsősorban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által szorgalmazott magyar járás kialakítása kapcsán kifejtette, hogy Ukrajnában a közigazgatási határok módosítása a helyi szintű, azaz községi, városi, járási önkormányzatok által kiírt helyi referendumon jóváhagyott döntés függvénye. A jogszabályok ugyanis megengedik, hogy a földrajzi egység megbontása nélkül módosuljanak a közigazgatási egységek határai, ám ehhez az érintett közösségek beleegyezésére van szükség – tette hozzá. Döntésük után az illetékes önkormányzatok kezdeményezik a megyei tanácsnál (közgyűlésnél) a határok megváltoztatását, amihez parlamenti döntés is szükséges, de – mint fogalmazott – amennyiben a helyiek akarata egyértelmű, az erre vonatkozó döntés megszületik, s a jóváhagyás már csak protokolláris dolog.

A magyar többségű parlamenti választókerület esetleges kialakításáról a kisebbségi jogi szakértő elmondta: az új választási törvényt az ukrán parlament már elfogadta, s az államfő is aláírta, ám a végleges körzetek kialakítása a területileg illetékes választási bizottságok hatáskörébe tartozik. Ezek döntését a Központi Választási Bizottságnak is jóvá kell hagynia - mutatott rá, megjegyezve, hogy az ő képviselősége idején, 1997-ben sikerült belevinni az akkor hatályos jogszabályba azt a kitételt, hogy a nagy számban, egy tömbben élő kisebbség többséget alkosson az adott választókörzetben. Ez az 1998-as választásokkor meg is valósult, azonban jelenlegiben a vonatkozó jogszabályban nincs ilyen kitétel emlékeztetett Tóth Mihály.



Forrás
http://www.karpatalja.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...