Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. december 4., vasárnap

Kiszolgáltatva......avagy újabb diszkriminációs észrevétel

Nagyon gyakran hallunk róla, hogy a magyarokat diszkriminálják Kárpátalján... Hol itt, hol ott...Hol így hol úgy... Néha már talán nem is csodálkozunk, lassan természetessé válik számunkra. Azon, hogy bemegyek az adó vagy éppen az anyakönyvi hivatalba,  magyarul szólalok meg, s rám förmed az asztal túlsó felén ülő hölgyemény, hogy beszéljek ukránul, már nem csodálkozom, s ugyanolyan hangnemben szólok vissza... Megedződtem... Az, hogy a magyarságunkat néha még otthon is szégyellni kell, ha lassan is,de megszoktam. S mégis történt valami, ami írásra késztetett... Friss az esemény, alig pár hetes, régóta gondolkodom, hogyan írjak róla neveket említsek, vagy sem...Menet közben kiderül....Lássuk csak....
1500 lelkes község a beregszászi járásban, teljes egészében magyarlakta, egy-két ukrán családot leszámítva. A sors úgy hozta - természetesen nem csak ezen a településen, hanem mindenütt-, hogy aki kicsit ügyesebb volt az átlagnál a kolhozrendszer felbomlása után az az első adandó alkalommal valamilyen magánvállalkozásba fogott, több kevesebb sikerrel. Több üzlet van a településen, kávézó, bár, működött pékség, fodrászat, s nem sorolom tovább. Természetesen azok, akik vállalkozókká avanzsálódtak, munkát biztosítanak több falubelinek, ami valljuk be a mai világban nem egy utolsó dolog! Ezzel párhuzamosan viszont vissza is élnek a helyzetükkel, tisztelet a kivételnek, mert ugye kivételek azok mindig vannak.
Az egyik üzlet tulajdonosa, úgy ítéli helyesnek, hogy a munkatársai, munkásai, akiket természetesen illegálisan foglalkoztat perfekt beszéljenek ukránul. Továbbá, hogy az ő jelenlétében kizárólag ukránul beszéljenek egymással az egyébként magyar ajkú, magyar iskolát végzett munkatársak....Mérhetetlenül felháborodtam a hallottakon! Mondanom sem kell, hogy az illető tulajdonos család természetesen nem találná meg egykönnyen Kárpátalján a "dédnagyapja sírját" (ez a szókapcsolat nem az én ötletem,de nagyon frappáns)! 
Kérdésemre, hogy miért tűrik el azt a teljesen nyilvánvaló diszkriminatív hozzáállást azt válaszolta az egyik volt alkalmazott, hogy mi mást tehetne? Amíg az üzletben dolgozott  gőzerővel tanult ukránul, mert mást nem tehetett. Az természetesen már egy külön történet, hogy a 3 ott eltöltött hónap alatt mindösszesen 1 alkalommal kapott fizetést! A sérült csomagolású árukat minden esetben ki kellett fizetnie, ha akarta, ha nem....Ha a fizetés felől érdeklődött, akkor közölték vele, hogy legyen egy kis belátással, ugyanis a tulajdonosoknak havonta magas törlesztőrészletet kell fizetniük...Hm...
Munkaszerződés nélkül, minden további magyarázat nélkül felmondtak "főhősünknek", persze csak azután, miután leltárt készítettek az üzletben, ahol vasárnap déltől este 23- ig dolgoztatták teljesen ingyen a szabadnapján, aminek a végén közölték vele, hogy amióta náluk dolgozik sok titkos információ szivárog ki az üzletből!
Na kérem erre varrjunk gombot! 

Kívánom, hogy minél hamarabb jöjjön el az az idő, amikor az ilyen nacionalista gondolkodású, helyzetükkel viszaélő emberek kerülnek magyar ajkú emberek alkalmazásába,ahol ha tetszik, ha nem csakis a magyar nyelvet fogják használni, s ha esetleg nem fog tetszeni a dolog, akkor kérem szépen vissza lehet menni szép nagy belső Ukrajnába!



Nincsenek megjegyzések: