Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. augusztus 31., péntek

A hatalom szerint csak az orosz lehet regionális nyelv, a magyar nem

Úgy tűnik, immár hivatalosan sem tagadják, hogy az új nyelvtörvény csak az orosz nyelvre vonatkozik, a magyarra nem. Mindenesetre Volodimir Zakurenij, a Kárpátaljai Megyei Tanács megbízott elnöke sajtóértesülések szerint írásba adta, hogy a megyei önkormányzat nem nyilváníthatja a magyart regionális nyelvvé.
A zakarpattya.net.ua szerint a megbízott tanácsi vezető ezt Hennagyij Moszkalnak arra a levelére írott válaszában közölte, amelyben az ellenzéki parlamenti képviselő javasolta, hogy a megyei tanács vitassa meg a regionális státus megadását a magyar nyelvnek.
Az ua-reporter.com szerint a válaszlevél rámutat, hogy a helyi önkormányzatokra és az állami nyelvpolitika alapjaira vonatkozó törvények „vagy bármilyen más hatályos normatív jogi dokumentum nem irányoz elő olyan hatáskört a megyei tanácsnak, mint a regionális státus biztosítása egy bizonyos nyelvnek".
„Ez azután nem jogosítja fel a Kárpátaljai Megyei Tanácsot arra, hogy foglalkozzék a regionális státus biztosításának kérdésével, a közigazgatásban és a dokumentáció terén való használatának garanciájával a magyar nyelv számára" – teszi hozzá a megyei tanács megbízott vezetője.
Az ellenzéki sajtó emlékeztet, hogy Volodimir Zakurenij a Régiók Pártjának (PR) kárpátaljai megyei kampányfőnöke, annak a pártnak az egyik regionális vezetője tehát, amely az új nyelvtörvényt elfogadtatta a parlamentben. Azt is megjegyzik a tanácselnöki levéllel foglalkozó írások, hogy más megyékben, ahol a PR többséget alkot az önkormányzatban, az orosz nyelvnek megadták a regionális státust.
Ugyancsak felidézik a hírportálok, hogy korábban Moszkal közölte: „Az elnök adminisztrációja nem nyilvános utasításokat küldött szét a megyei tanácsoknak azzal a követeléssel, hogy az orosz kivételével ne bocsássák napirendre a (regionális) státus biztosításának kérdését a nemzetiségi kisebbségek nyelvei számára".
Mint arról a Kárpátalja Ma is beszámolt, ezt megelőzően Mihajlo Csecsetov, a PR parlamenti frakcióvezető-helyettese kijelentette, nem látják szükségét a regionális nyelvi státus megadásának az oroszon kívül egyetlen nemzetiségi kisebbség nyelvének sem. Mihajlo Ohendovszkij, a Központi Választási Bizottság (CVK) tagja pedig közölte minap, hogy a CVK nem szándékozik szavazólapokat nyomtatni a nemzetiségi kisebbségek nyelvén, így magyarul sem. Ezenközben az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, a PR szövetségese az új nyelvtörvénnyel, a regionális státus ígéretével kampányol, igyekszik magyar szavazatokat szerezni az ukrán hatalompártnak a közelgő parlamenti választásokon.


Forrás
www.karpatalja.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...