Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. április 16., hétfő

''Ez itt Ukrajna, jegyezd meg idegen!''....avagy ismét megrongálták a vereckei emlékművet ...

Ismét meggyalázták a magyar honfoglalási emlékművet Vereckén, ahol ismeretlenek ezúttal ukrán nemzetiszínű – kék és sárga – festékkel szórták be az emlékjel felületének nagyobb részét. A magyar emlékmű legújabb meggyalázásáról a Vereckei-hágóra kiránduló turisták értesítették hétfőn a kárpátaljai magyar médiát.
Az emlékjel elleni legfrissebb támadás abban különbözik a korábbiaktól, hogy minden oldalát, felületének mintegy kétharmadát kék–sárgára festették. A Kárpátalja felőli oldalára az elkövetők ugyancsak ukrán nemzetiszínekkel a következő feliratot pingálták: „Ez itt Ukrajna – jegyezd meg, idegen!"
Bő egy éven belül ez már a negyedik támadás a magyar honfoglalási emlékmű ellen. Tavaly februárban a szélsőséges Szvoboda (Szabadság) Párt Kárpátalja megyei szervezetének három vezetője benzin és gumiabroncsok felhasználásával gyújtott tüzet a terméskővel burkolt vasbeton létesítményen. Alig egy hónappal később ugyancsak ukrán soviniszták fehér festékkel horogkereszteket mázoltak az emlékműre, majd augusztusban, az ukrán függetlenség napján ukrán állami címert szereltek az emlékjel tetejére.
A múlt év végén a területileg illetékes bíróság az emlékmű egyik gyújtogatóját első fokon másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, a másik kettőt felmentette. Néhány hónapja az illetékes Kárpátalja megyei állami hivatal műemlékké nyilvánította a vereckei magyar honfoglalási emlékművet.verecke2
A Vereckei-hágón 2008 nyarán avatták fel a magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékművét, amely – az alkotó, Matl Péter munkácsi szobrász szerint – a Kelet és Nyugat közötti kaput jelképezi. Hét tömbből áll, amelyek a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálják. A „kapu" nyílásában a vérszerződésre emlékeztető oltárkő található.


Forrás
www.karpatalja.ma

1 megjegyzés:

  1. ez már sok...nekem is..aki 13 éves vagyok..és utálok itt ukrajnában élni,mivel magyarnak érzem magam,mert az is vagyok!!!!tanulni is kint fogok,és végül ott elhelyezkedni. ha az Isten segit..:)..mert az ukránok nemhagyják az itt élő magyarokat....

    VálaszTörlés

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...