Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. június 8., péntek

Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.....


A rováskultúra terjesztése, minden, magát nemzeti érzelműnek valló ember számára nagyon fontos. Nemzeti kincsünk reneszánszát élni napjainkban, hála Istennek! 

Érdekes, pontosabban érthető, hogy a rovásírást sokan a Jobbikhoz kötik, mivel ők voltak az első olyan politikai szervezet, amelyik kiállt a rovás mellett és "felkarolta" azt. Talán ezért is lehetséges, hogy akik nem szimpatizálnak a Jobbikkal, mint politikai párttal, azok kigúnyolják, kinevetik a rovásírást kedvelőket, szeretőket, elítélik a rovástábla állításokat az egész Kárpát hazában.  Magam is sokszor találkoztam már olyan véleménnyel, ha a rovás került szóba, hogy " Á, te is ezt a jobbikos marhaságot űzöd?" Pedig higgyék el, hogy nem minden "jobbikos" tud róni! Az a tényállás, hogy oda jutottunk /hála Istennek/, hogy a rovásírás ma már az alapműveltség része kell legyen, "jobb /és nem feltétlenül jobbikos/ helyeken".

S tényleg nagyon fontos az, hogy ha teszünk valamit a rovás széleskörűbb terjesztése érdekében helyesen tegyük azt, s ne kövesünk el olyan hibákat, amelyről a fenti videofelvétel, valamint a rovas.info cikke tanúskodik!

Ezért indult, a Rovás Alapítvány táblaállítási missziója, hogy Kárpát - medence szerte egységes rovásírásos helyiségnévtáblákat helyezzenek ki, ne pedig különféle "balul sikerült" hamisítványokat, ráadásul hibás felirattal! 

Íme a rovas.info cikke a helytelen táblafeliratról: 

Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul...
A rovásműveltség terjedése örvendetes és sokszor akár egy-egy kis lépés is segítséget jelent a korszerű használat fejlesztésében. Azonban a rovást hirdetőknek, terjesztőknek mindenek előtt illik ismerni a nemzeti írást, legalább a betűk szintjén!
A helyes felirat így nézne ki: Békés
Békés (Bekes... "é" helyett "e") rovástáblája jelzi ugyan az igyekezetet, de az egységes rovástáblákra csak hasonlító, silány minőségű és kivitelezésű, s főként hibás rovásfelirat ma már nem használ a rovás népszerűsítésének. Remélhetőleg a táblaállító közösségnek nem kell sokáig szégyenkeznie a kicsi és savanyú magyar narancs miatt...






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...