Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. július 4., hétfő

"Eső után köpönyeg"....

Napjainkban köztudott, hogy az emberi gyarlóság, mohóság nem ismer határokat! Bármennyire is óvatosan fogalmazok, nem találok jobb kifejezést a beregszászi erdészet munkatársai által  "egészségügyi erdővágás" címszó alatt Bótrágy község határában kifejtett tevékenységre. A munkások arra hivatkoznak, hogy ők felsőbb utasítást hajtanak végre. S ez nyilván így is van....A tanácselnök azt mondja, hogy kérésére az irtást vezető "szakember" bemutatott egy papírt, ami szerinte rendben volt..... Vagyis véleményem szerint ezt gondolhatta, ha semmilyen lépést nem tett ez ügyben!  Nos többen saját szemünkkel láttuk ezt a papírost, amely gyakorlatilag a bótrágyi erdő "halálos ítélete"!   Kiolvashatatlan, egymással összefolyó betűsorok, mindenfajta hivatalos bejegyzést nélkülöző dokumentumról beszélünk. Az aláírásokat se lehet kiolvasni a végén, legalábbis csak nagyító alá véve....
A falubeliek felháborodásuknak adva hangot nyílt levelet intéztek a területi vezetőséghez Alekszander Ledidához (Алексанер Ледида), valamint Iván Balogához ( Ивана Балога). Íme a levél tartalma:

" Mi bótrágyi lakosok, nyugtalanítónak találjuk a beregszászi erdőgazdaság munkásainak tevékenységét, akik a falubeliek tudta és beleegyezése nélkül vágnak ki százéves fákat a falunk területén található erdőből, tevékenységüket egészségügyi irtásként határozzák meg.
Kérjük Önt, foganatosítson intézkedéseket és állítsa le a favágást a falunk területén! Tisztelettel: Bótrágy lakossága".
Őszintén mondom, kicsit olyan "eső után köpönyeg"-nek érzem ezt a levelet....De ne nekem legyen igazam....

Július elejéig a falubeliek 400 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze....

A dolog úgy áll, hogy sajnos nem ez a községünk egyetlen ökológiai problémája! A néhai katonai objektumként működő, a környékbeliek körében csak  "Sordély" -nak ismert erdőt is immáron talán egy éve is megvan, hogy irtják. Aki most látogat el a helyszínre az tízesével kidöntött tölgyeket és más értékes fákat láthat, amelyek az emberi pusztítás áldozatául estek!

Amikor ma egész Európa arról beszél, hogy erdeinket, fáinkat, természeti kincseinket óvni, védeni kell, amikor a fejlett országokban egy fa kivágásáért akár börtönbüntetést is kaphatnak a tettesek, addig nálunk itt a Kárpátok alján nyugodt szívvel, sőt, hivatalos papírral irtják a százéves fáinkat...
A helyzet kétségbe ejtő, ugyanakkor elgondolkodtató...Az irtás már jó ideje zajlik, vajon hol volt eddig a polgármester, hol voltak a falusi, sőt továbbmegyek a járási képviselők?! Itt élek a községben, de nem hallottam, hogy egy komoly falugyűlést hívtak volna össze, megmozdítva ezzel a falu lakosságát! Valahogy mindenki úgy könyveli el magában, hogy közhellyel éljek, hogy: " Széllel szemben .....nem lehet!" Pedig, amíg ilyen gondolkodásmód van érvényben nálunk, addig sajnos semmilyen pozitív előrelépés nem lesz tapasztalható sem Kárpátalján sem egész Ukrajnában!

Kapcsolódó
http://ua-reporter.com/novosti/105217
Nagyarányú fairtás a bótrágyi kicsiny erdőben
Tiltakozó megmozdulás az erdő védelmében...
Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...