Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. szeptember 15., csütörtök

A Kárpátalja Expressz Beregszászban 2011.09.9-11

Második alkalommal érkezett Beregszászra pénteken a Kárpátalja Expressz nosztalgiavonat, amely ezúttal mintegy félezer utast szállított Budapestről kiindulva Felvidéken át az egykori Osztrák-Magyar Monarchia körvasútjának kárpátaljai szakaszán végighaladva, s tért vissza Románia érintésével Magyarországra.
Az Ukrajnába belépő kirándulóvonat utasait, köztük több mint százötven német és angol turistát Csap határállomáson a város elöljárói és az ungvári magyar főkonzulátus munkatársai fogadták. A nyolc személy- és két étkezőkocsiból álló szerelvény, amelyet egy legendás Nohab mozdony vontatott, este Beregszászra érkezett. Az utazás résztvevőit az idén Beregszász környéki falvakban szállásolták el.
Az egykori magyar vasútvonalak elhelyezkedése sokfelé meghatározó volt a trianoni határok meghúzásánál. Így kerültek a határ magyar lakta települései a határ túloldalára közel négyszáz kilométer hosszúságban a Kárpátalja Expressz által bejárt szakaszokon is. Kárpátalján ma már széles nyomtávú a vasút, de létezik normál nyomtávú pálya is. Hosszú évtizedeken át a határok szétválasztották az itt élő nemzeteket. Ezeken a vasútvonalakon hatvanhat év után 2010-ben közlekedett először ismét magyar vonat, az út Magyarországon, Ukrajnán és Románián át vezetett. Az Info13 Közhasznú Egyesület és a MÁV Nosztalgia Kft. által indított expressz idén Szlovákián is keresztülhaladt.
Az utazás érdekessége, hogy bár Ukrajna vasútja jellemzően széles nyomtávú, a magyar határ túloldalán a szlovák - román tranzit számára fenntartanak egy normál nyomtávval fonódott vágányt. A vonatot a magyar szakaszon egy Nohab húzta, Kárpátalján egy ukrán M62-es, Romániában egy CFR Sulzer előfogatolta.
A kétnapos beregszászi tartózkodás során a Kárpátalja Expressz utasai városnézésen és múzeumlátogatáson vettek részt, ellátogattak a csetfalvai négyfiatornyas református templomba. A program része volt egy kirándulás a több mint száz éve épült Borzsavölgyi kisvasúton Nagybereg községbe, ahol az érdeklődők Nagybereg falunapján vehettek részt, és kirakodóvásáron ismerkedhettek meg a vidék legismertebb magyar népművészeti termékével, a beregi szőttessel.
Karpatalja_expresszA nosztalgiavonat utasait szombaton ünnepi vacsorával várták a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. A díszvacsora előtt római katolikus szentmisére került sor a főiskola Gross Arnold termében. Az Esztergom teremben a főiskola elnök asszonya dr. Orosz Ildikó köszöntötte az egybegyűlteket. Majd Molnár Béla KDNP-s politikus, az utazás főszervezője mondta el, a nosztalgiautazás kigondolásának történetét és az utazás célját, mely az ukrán-magyar jószomszédi kapcsolatok ápolásán túl a határon átívelő, hosszú távú régiós együttműködés elmélyítésének elősegítése, a határon túl élő magyarok nemzeti önbecsülésének felmutatása. A Kárpátalja Expressz indításával példát szeretnének mutatni, hogy a térségben csak közös erőfeszítésekkel teremthető meg a békés együttélés, biztosítható a gazdasági fejlődés. A vendégeket köszöntötte Tóth István, Magyarország beregszászi főkonzulja, Kincs Gábor, Beregszász alpolgármestere.
A főiskolán tartott rendezvény keretében kárpátaljai népi zenekarok léptek fel, bemutatkozott a csapi Bakos József vezette Bakos Band, a BorzsaVári Népi Zenekar Kovács Sándor vezetésével. A zenei előadások után a derceni Gyöngyösbokréta Néptáncegyüttes néptáncbemutatóján vehetett részt a szép számmal megjelent közönség. Felkészítő tanáruk Korolovics Valéria és Korolovics Zsolt voltak. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatták tánctudásukat, illetve út tánclépéseket tanulhattak a bemutató utáni táncházon.
A Kárpátalja Expressz utasai nemzeti összefogásból is jeleskedtek az út során, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tetőszerkezetének felújításához járultak hozzá közel 400 darab cserépjegy megvásárlásával. Azok az utasok, akik előre lejegyezték a cserépvásárlási szándékukat az Info13 Közhasznú Egyesületnél, a rendezvény keretében átvehették az előjegyzés szerint névre szólóan kiállított cserépjegyüket a Rákóczi korabeli ruhákba öltözött főiskolás lányoktól. Így 158 cserép kelt el. A többit a vonaton vásárolták meg az utasok a kalauzoktól, az ő nevük is, mint minden vásárlóé, hamarosan felkerül a főiskola honlapjára azon névsor alapján, melyet az Info13 Egyesület küld majd meg a főiskola részére.
A Kárpátalja Expressz vasárnap Nevetlenfalun át, egy ott szervezett ismerkedési program után hagyta el Kárpátalját. Partium északi részén Érmihályfalva fogadta ünnepélyes keretek közt a vonatot, amely ezt követően a határt átlépve Debrecent érintve érkezett vissza Budapestre.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...