Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. szeptember 5., hétfő

Milyen jó, hogy Ukrajnában élhetünk!....hm

Ukrajna a napokban ünnepelte függetlenné válásának 20. évfordulóját. Túlzás lenne azt állítani, hogy ünnepelt az egész ország, hiszen mindannyian nagyon jól tudjuk: Ukrajna valamivel több mint 45 millió lakosa nem alkot egységes nemzetet.



A lakosság olyan szinten meg van osztva, hogy míg az egyik felének egy hasonló esemény ünnep, a másik fél számára egyenesen gyásznap. A Segodnya.ua internetes kiadvány az augusztus 24-i ünnep előtt egy nappal cikket jelentetett meg a következő címmel: „Miért jó Ukrajnában élni?”. Az írásban hét olyan körülményt sorolnak fel a szerzők, amelyek egyedivé teszik az országot, amelyek miatt mindenképp érdemes Ukrajnában élni, és amiért a külföldiek számára is vonzóvá válhat. Mivel az említett írás a különböző fórumokon igencsak megosztotta az olvasókat, tekintsük át a lehető legobjektívabb szemlélettel a cikkben felsorolt pozitívumokat, hiszen minden egyes kijelentést meg lehet vizsgálni, utána lehet nézni a valós tényeknek.
1. A Segodnya.ua szerint Ukrajna egy békés és nyugodt ország, itt nincsenek háborúk, katonai konfliktusok, terrortámadások, a bűnözés mértéke még a nagyvárosokban sem haladja meg az európai átlagokat. Eddig ez teljes mértékben megfelel az igazságnak, csakhogy az első pont tartalmaz egy kijelentést, miszerint „az országban nem törhet ki polgárháború, mivel nincsenek polgárok”. „Ezek szerint mindenkinek mindegy, mi is történik az országban, mivel senki sincs megfertőzve eszmékkel, nincs hazaszeretet, hit stb.”. Az utóbbi években nagyon is megtapasztalhattuk, hogy Ukrajnában igenis összecsaptak egymással az eszmék, amelyek mögött persze hatalmas politikai és gazdasági érdekeik álltak, ráadásul a patriotizmus és a hit, vallások, egyházak (pl. pravoszláv) terén is zajlik a hidegháború. A kiadvány kijelentése inkább a szovjet idők viszonyait próbálja visszatükrözni.
2. A cikk második pontja úgy kezdődik, mint a volt Szovjetunió idején íródott könyvek bevezetői: meseszerű dicsőítéssel. Nehéz eldönteni, hogy ebben mennyi az irónia és mennyi a jóakarat. „Ukrajnában kedvező a klíma, meleg a nyár és enyhe a tél” – olvashatjuk a cikkben. Eddig ezzel nincs is gond, de ezután jön a lényeg: „a klimatológusok szerint (!) (de miért pont szerintük???) az év hideg időszaka egyenesen kedvezőnek mondható, hiszen elpusztítja a betegségeket okozó baktériumokat”. A vírusok viszont nagyon jól terjednek, úgyhogy Ukrajnában télen is vannak beteg emberek, sőt, néha akkora járványok törnek ki, hogy még a politikusok is szájmaszkban jelennek meg a kamerák előtt... A második pontban pozitívumként említik meg a tájfunok, cunamik, földrengések és vulkánkitörések hiányát. A tájfunok és cunamik említése szinte már vicces, hiszen ennyi erővel akár azt is le lehetett volna írni, hogy Ukrajnában nem kell félni a több kilométer vastagságú jégtakarók kialakulásától, illetve a Dnyeperben sem szedik majd áldozataikat a piranják. A vulkánjaink már több millió éve kialudtak, kisebb földrengések viszont még előfordulnak, főleg Kárpátalján...
3. „Ukrajna ideális hely azok számára, akik nagyban szeretnének foglalkozni mezőgazdasággal, ugyanis termékenyek a talajok, mérsékelt az éghajlat stb.”. A cikkből azt is megtudhatjuk, hogy az ország délkeleti régiói a világ legjobb napraforgó-termő vidékei. A cikk harmadik pontját olvasva az az érzésünk támad, hogy Ukrajna lényegében egy potenciális mezőgazdasági nagyhatalom, de vajon tisztában vannak ezzel az épp hatalmon lévő politikusok is? Akkor miért is kerül olyan sokba a napraforgóolaj, a liszt és a cukor? Ukrajna a szovjet idők óta nehézipari nagyhatalom, a mezőgazdaságra nem fektettek kellő hangsúlyt. A lehetőségek adottak, de kihasználatlanok.
4. A negyedik pont a gyors karrier kiépítésének lehetőségét tárgyalja. „Azt az utat, amit Nyugaton egy ember több tíz év alatt jár be, nálunk 5 év alatt végig lehet taposni. Ugyanakkor a fizetések között jelentős különbségek lehetnek. Nálunk egy 25 éves fiatalember is lehet bankigazgató, de a fizetése nem éri el egy párizsi vízszerelő bérét” – áll a cikkben. Valóban van igazság abban, hogy a viszonylag olcsó munkaerő miatt sok cég nyit irodát, vállalkozást Ukrajnában, ráadásul a felvevőpiac is hatalmas. Az ambiciózus fiatalok számára lehetőség nyílik néhány év alatt középszintű vezetőkké emelkedni a ranglétrán és idővel talán még tovább léphetnek, akár saját üzletet is indíthatnak. A karrier építésének lehetősége reális, de talán szót kellett volna emelni a hatalmas munkanélküliségről is, amely egész családok életét teszi kilátástalanná.
5. Olcsó élet... Minden viszonyítás kérdése. A Segodnya.ua cikkének ötödik pontja az eddigiek közül a „leggyengébb”. Arról szól, hogy az európai országok többségéhez képest nálunk olcsóbb az étel, a ruházat, az utazás, a szolgáltatások stb. A kiadvány szerint mindez igaz az oktatásra és az egészségügyre is. „Az egyszerű betegségekből nagyon olcsón ki lehet gyógyulni, a bonyolultabb műtétek pedig sokkal olcsóbbak, mint a nyugati országokban.” Ezzel talán lehetne vitatkozni, ráadásul az sem teljesen biztos, hogy az orosz és izraeli üzletemberek, továbbá a nyugat-európai nyugdíjasok éppen ezért költöznek át Ukrajnába. Könnyen kiszámíthatjuk, hogy hány darab kenyeret tud megvásárolni a németországi ismerősünk egyhavi fizetéséből, és hány darabot tudunk megvásárolni a saját üzleteinkben egyhavi bérünkből. Bár a kenyér Németországban sokkal drágább, mint Ukrajnában, az átlagos havi jövedelem nagyságrendekkel magasabb.
6. A hatodik tényező megint csak mintha valami karikatúra lenne: a szép nőkről, az olcsó szeszes italokról és a nagyszerű szórakozóhelyekről szól. A kiadvány külön kiemeli, hogy a világon sehol sem lehet 2 euróért fél liter vodkát venni, csak Ukrajnában, ráadásul a nap 24 órájában! Ezek a kijelentések már nagyon ünnep előtti hangulatúak. Az érvek valóban reálisak, de egy nyugati országban, ahol a vodka ötször drágább, a fizetés pedig húszszor magasabb, kit érdekel a 2 eurós ukrán vodka?
7. A Segodnya.ua hetedik és egyben utolsó érve Ukrajna mellett arról szól, hogy az országnak van mivel büszkélkednie: gazdag történelemmel, tudományos és technikai eredményekkel, a legyőzhetetlen Klicsko-fivérekkel, az UEFA-győztes Sahtarral stb. Ukrajna területileg Európa második legnagyobb országa, a világ egyik legnagyobb fegyverexportőre, űrhatalma, itt történik meg a legtöbb mesterséges megtermékenyítés. Itt több olyan pont is szerepel, amely azért nem annyira nagy pozitívum. Ott van például a fegyverexportálás. Több ökölvívás-szakértő szerint a Klicskó-fivérek bokszolási stílusukkal „megölték” a profi bokszot. Ami pedig a történelmet illeti: hol kezdődik Ukrajna története? Az egymillió éves ukrán ősemberrel vagy a húsz éve történt függetlenedéssel?
Forrás

1 megjegyzés:

  1. Eddig nem is tudtam, hogy egy ilyen "csodálatos" ország lakosa vagyok, ahol ennyire "kék az ég"...

    VálaszTörlés

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...