Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. szeptember 19., hétfő

Zászló,turul,himnusz - mi következik ezután?....avagy ukrán nacionalisták aggodalma


A Beregszászi Járási Tanács június 17-i ülésén az UMDSZ pártja, az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) és szövetségese, a jelenlegi hatalompárt, azaz a Régiók Pártja (PR) megegyezésének eredményeként a képviselők elfogadták, hogy a legnagyobb magyar többségű kárpátaljai járásban a tanácsüléseken az ukrán himnusz mellett a magyar is lejátszható, énekelhető legyen.
Az ukrán nacionalista erők azonban botrányt kerekítettek a határozatból. Ezek után a himnuszokról szóló határozatot mint alkotmányellenest megóvta a beregszászi járási ügyészség, bár a nemzeti kisebbségekről szóló törvény lehetővé teszi, hogy mindkét himnusz elhangozhassék (Krímen pl. az orosz himnuszt is lejátszák – a szerk.).
A legutóbbi tanácsülésen az UMDSZ és szövetségese, a PR visszakozott, lejáratva ezzel magukat. Nem mertek az ügyészi óvás ellen szavazni, és a járási tanács 62 képviselőjéből, melyből 46 állítólag magyar, csak a KMKSZ–UMP tíztagú frakciója védte meg nemzeti imánkat.
Így sokadszor bebizonyosodott, hogy mennyit ér az, amikor egy magát magyar érdekvédelmi szervezetnek tartó politikai erő szövetséget köt egy ukrán párttal.
A Beregszászi Járási Tanács múlt pénteki ülésén ügyészségi óvásra megsemmisítette korábbi döntését, amely az ukrán himnusz mellett a magyar himnusz megszólalását is elrendelte az önkormányzat üléseinek kezdete előtt.
Ritkán tapasztalható érdeklődés kísérte a sajtó részéről a Beregszászi Járási Tanács soron következő ülését szeptember 9-én. Volt is részük látványosságban az újságíróknak, hiszen az önkormányzat épülete elé felvonult az ukrán nacionalista Szvoboda párt mintegy tucatnyi híve. A tizen-huszonéves fiatalok a tanácsülés kezdete előtt néhány perccel nagy rutinnal bontották ki teleszkópos rudakra szerelt ukrán nemzeti és pártzászlóikat, valamint rögtönzött lózungjaikat. „Magyar honfitársaink! Tiszteljék Ukrajna törvényeit!", „Ukrajna himnusza az egyetlen a mi államunkban", „Ukránok, mire szavaztatok?", „Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek!", „Zászló, turul, himnusz – mi következik ezután?" – olvashattuk a kézzel írt plakátokon.
Mint emlékezetes, a Beregszászi Járási Tanács június közepén hozott ügyrendmódosító határozatával kimondta, hogy az önkormányzat ülései a jövőben az ukrán, illetve a magyar himnusz eléneklésével kezdődjenek. A döntés országszerte, elsősorban ukrán nacionalista körökben váratlanul nagy port vert fel, egyes vélemények szerint politikai szándék sejthető a mögött, hogy számos politikus, szinte a teljes ukrán ellenzék tiltakozásának adott hangot a magyar himnusz éneklésének hivatalossá tétele miatt. Megtámadta a beregszászi járási képviselők döntését a beregszászi városi-járási ügyészség is. A jogszabályok értelmében az ügyészi óvás megvitatását a tanácsnak legközelebbi ülésén napirendjére kell tűznie, amire a nyári vakáció miatt csak most kerülhetett sor.
Hogy a Régiók Pártja és az UMDSZ pártja, az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (amely a korábbi magyarországi MSZP-s kormánytól forint milliókat kapott a kárpátaljai magyarság érdekvédelmére – a szerk.) fémjelezte beregszászi járási tanácsi többségnek mi a szándéka himnuszügyben, az már az ülés első perceiben nyilvánvalóvá vált, hiszen a testület tagjai – gyakorlatilag megszegve saját korábbi határozatukat – csak az ukrán himnuszt hallgatták meg a tanácskozás megkezdése előtt, a magyart nem.
Bihari András UMDSZ-es tanácselnök az ominózus napirendi pont felvezetésekor nem tartotta fontosnak sem ismertetni az ügyészségi óvásra válaszul előkészített, a júniusi módosító rendelet megsemmisítését kimondó önkormányzati határozat szövegét, sem megindokolni azt. Arra hivatkozva, hogy a képviselők az ülés kezdete előtt írásban kézhez kapták a határozattervezetet, mindjárt szavazásra szólította fel a testületet. A járási honatyáknak láthatóan nem volt kifogásuk az eljárás ellen, így végül a többség egyöntetűen megszavazta a javaslatot – beleértve az UMDSZ-es képviselőket is –, s csak a KMKSZ – Ukrajnai Magyar Párt frakciója szavazott nemmel.
Az ülés további magyar vonatkozású döntése volt, hogy a Beregszászi Járási Választási Bizottság majd egy év érthetetlen (és törvénytelen – a szerk.) huzavona után végre bejegyezte a KMKSZ – UMP járási tanácsi frakciójának tizedik tagját, Heé Rolandot. A képviselő mandátumának hivatalos elismerése kapcsán bejelentette, hogy a végre teljessé vált ellenzéki frakció elnökéül Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökét választották meg, helyettese pedig ő maga lesz.
A képviselők ezután elképesztő gyorsasággal, alig 20 perc alatt szavaztak meg mintegy tucatnyi további napirendi pontot, így a tanácsülés összesen körülbelül félóráig tartott, s ugyanolyan csendben, semmitmondóan ért véget, ahogyan elkezdődött.


Forrás
http://www.karpatalja.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...