Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. augusztus 4., csütörtök

Alma Mater - civil kezdeményezés

Sajnos Kárpátalján oda jutottunk, hogy veszélybe kerültek a magyar iskolák ... S ez valójában nem azért van, mert az állam nem engedi őket létesülni....Valójában a valós problémát a kárpátaljai magyar szülők hozzáállása jelenti, akik magyar ajkúként ukrán iskolába íratják gyermekeiket a jobb érvényesülés jegyében. Sok településen siralmas a helyzet...
Ezt a tényt felismerve jött létre az Alma Mater civil kezdeményezés, amely azt a nemes célt tűzte ki célul, hogy Kárpátalja szerte felkeresi a magyar szülőket s kampányol a magyar iskolába íratás mellett...Nos a cél kétség kívül nemes, de gondoljunk bele, hogy hova lett a magyar identitástudat az emberekből, a magyar ajkú emberekből?
Íme az Alma Mater programja, tervei, célkitűzései:



Alma Mater Civil Kezdeményezés

A Kárpátalján élő magyar közösségnek immáron kilencvenegy éve folyamatos kihívásokkal kell szembenéznie. Ilyen kihívások a nemzeti identitás megőrzése, keresztény és nemzeti értékek gondozása és továbbörökítése, az anyanyelv védelme, stb. Ezekre a kihívásokra adott válasz mindig is befolyásolta a közösség fejlődésének (adott esetben hanyatlásának) folyamatát. A kihívásokra adott helyes reakciókhoz mindig is szükség volt a közösség olyan részére (legyen ez a társadalmi, gazdasági, politikai elit, vagy egyszerű elhivatott önkéntesek köre) amely érzékeli a kihívás természetét, megpróbál arra megfelelő választ adni, illetve törekszik aktivizálni azt a kritikus tömeget, amely a sikerhez elengedhetetlen.
Napjainkban ilyen kihívásként tekinthetünk a magyar oktatási intézményekbe való beiskolázás presztízsének csökkenésére. Az ukrán tanítási nyelvű iskolákba való beiskolázás egyre népszerűbbé válik, mely hosszú távon az egészséges nemzeti identitással rendelkező magyar fiatalok elfogyásához vezethet, ebben az esetben pedig a kárpátaljai magyarság különböző intézményei is bukásra lennének ítélve. Erre a problémára próbál meg megoldást találni keresztény fiatalok egy köre, akik az Alma Mater Civil Kezdeményezés név alatt kívánják a magyar intézményekbe való beiskolázást népszerűsíteni.
A rövidtávú célok értelmében több irányban kezdenék el a kampányt:

A beiskolázás kérdésében a következő három évben érintett, első sorban az ungvári, munkácsi, beregszászi és nagyszőlősi magyar családok megszólítása
internetes fórum, weblap létrehozása
telefonos ügyfélszolgálat elindítás a nyár folyamán
a kárpátaljai magyar írott és elektronikus sajtóban való népszerűsítése a projektnek.
Ezek közül a célok közül a legfontosabb a kárpátaljai szülők megszólítása, kezdetben Ungváron, Munkácson, Beregszászon, illetve Nagyszőlősön (a rendszer nyitott, a későbbiekben kiterjesztenénk a többi érintett községre is). Ezt egy brosúra elkészítésével, és annak, a kárpátaljai történelmi egyházak segítségét kérve a szülőkhöz való eljuttatásával próbálnánk megvalósítani. A brosúra tartalmazza mértékadó kárpátaljai értelmiségiek, nyelvészek, a történelmi egyházak vezetőinek véleményét az anyanyelvű/nem anyanyelvű intézményekbe való beiskolázással kapcsolatban. Megszólaltat továbbá külföldi szakembereket, a beiskolázás tekintetében már valamilyen döntést meghozott szülőket, adott esetben fiatalokat, akik a leginkább érintettek a kérdésben. A brosúra célja alapvetően nem az agitáció lenne a magyar nyelvű iskolákba való beiskolázás mellett, hanem a kérdéssel kapcsolatos véleményeket, az érveket pro és kontra szeretnénk ütköztetni, ezáltal felhívni a figyelmet arra, hogy igenis élő problémával állunk szembe, amit nem hagyhat figyelmen kívül sem szakember, sem szülő, de az egyszerű kárpátaljai, a kérdésben közvetlenül nem érintett magyar ember sem.
A brosúrákat célzottan kívánjuk a beiskolázásban érdekelt családokhoz eljuttatni, melyben a római katolikus, görög katolikus és református magyar egyházközségek segítségét kérnénk az érintett településeken.
A szóróanyagon túl az esetleges kérdésfelvetések számára egy weblap formájában kívánunk fórumot biztosítani, melyen egyrészt a beiskolázás kérdésével kapcsolatban szolgálnánk információval, ajánlanánk szakirodalmat, nyelvkönyveket, közzétennénk a szakemberek véleményét. Ezt egészítené ki egy három hónapon keresztül működő telefonos ügyfélszolgálat, melyben egy pedagógus és egy pszichológus segítené az érdeklődőket. Az egész projektet pedig reményünk szerint a kárpátaljai magyar írott és elektronikus sajtó az információk széleskörű biztosításával segítené.
A kezdeményezés fő célja amellett, hogy a magyar intézményekbe való beiskolázásért álljon ki, az is, hogy a kárpátaljai magyar szakembereket és magyar értelmiséget politikai vagy bármilyen más szervezethez való tartozása figyelmen kívül hagyásával szólaltasson meg, állítson az ügy mellé. Ily módon a kezdeményezés szervezői is ugyan kötődnek egyes egyházi szervezetekhez, oktatási intézményhez, a cél megvalósítását azonban civil alapokon, és a függetlenség hangsúlyozásával kívánják elérni, bízva abban, hogy az ügy jelentőségénél fogva képes a kárpátaljai politikai, egyházi, vagy akár személyes ellentétek fölé emelkedni, ezáltal megszerezni széleskörű támogatottságot.



Kapcsolódó
http://www.almamater.uz.ua/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...