Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. augusztus 25., csütörtök

Megint gúnyt űztek a vereckei emlékjelből az ukrán magyargyűlölők


Egy hatalmas, látszólag rézből készült ukrán címert helyeztek el szerdán a vereckei magyar honfoglalási emlékjel csúcsán az ukrán Szvoboda (Szabadság) Országos Szövetség szimpatizánsai.

A magyarellenes ukrán politikai szervezet kárpátaljai szócsövének számító Zakarpattya Online hírportálon csütörtök hajnalban közzétett fényképes beszámoló tanúsága szerint a szvobodások éppen egy magyar turistacsoport jelenlétében, tüntetőleg tűzték ki az háromágú villát formázó ukrán címert a Matl Péter kárpátaljai szobrászművész tervei alapján elkészült emlékjel hegyébe.
Ezt követően rögtönzött gyűlésen vitatták meg problémáikat a magyar nemzettel, amelyhez egy pravoszláv pópa is asszisztált.
A beszámolóból kiderül, hogy a magyargyűlölő szervezet hívei az augusztus 24-re eső ukrán függetlenség napja alkalmából gyűltek össze a Vereckei-hágón, ahol állításuk szerint a független Kárpátukrajnáért küzdő, és ott kivégzett és tömegsírokba temetett szabadsághőseik nyugszanak.
Ukrajna címerének méltó helyéül pedig azért szemelték ki a magyar emlékmű csúcsát, mert az a hágó legmagasabb pontja.
Ukrán soviniszták két éve már elhelyeztek ugyanott egy hasonló „műalkotást”, amelyet az illetékes hatóságok tíz nap elteltével távolítottak el.
A Szvoboda szervezet három kárpátaljai vezére pedig ez év tavaszán saját kezűleg gyújtott máglyát autókerekekből az emlékmű tövében. Ellenük a vádhatóság büntetőpert kezdeményezett.


Forrás
kuruc.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...