Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. augusztus 2., kedd

Vérlázító események a Tusványos diáktábor és szabadegyetem ideje alatt

Idén immár 22-ik alkalommal került megrendezésre a Tusványos  nyári diáktábor és szabadegyetem Erdélyben, amely nagy múltra tekint vissza az erdélyi fiatalság körében. Sok sok más egyéb izgalom mellett egyszer csak kerékpáros felvonulásra lettem figyelmes, ami önmagában még nem is adott volna okot csodálkozásomnak! A bicikliseket egy " Autonómiát Székelyföldnek" feliratú banerral kísérte egy kocsi, s a fiatalok is mindnyájan " Autonómiát Székelyföldnek" feliratú pólókat viseltek. Még ez sem lett volna annyira különös, aktivisták, gondoltam magamban...De a tábor bejáratához érve nem akarták őket beengedni. Vagyis elég nagy macera árán jutottak be, kb úgy félórát kitartóan álldogálva a kapunál...Hogy miért jutottak be olyan nehezen? Fogalmam sincs.....





Nyilván valami olyan dolog lehetett a háttérben, ami miatt a Hunnia nemzeti Műhely sem árusíthatott azon a napon, amikorra a vezető politikusokat,Orbán Viktort, Tőkés Lászlót valamint a nem meghívott, de látogatását valószínűsítő román államfőt Traian Basescut várták a rendezvényre. A szervezők külön kérésére nem jelenhetett meg Csibi Barna, a stand tulajdonosa azon a napon, aki "Székelyföld nem Románia", valamint "Románia én így szeretlek",1914 feliratú pólókat valamint rováskönyveket, zászlókat, írószereket forgalmazott. Akarom mondani forgalmazott volna, ha a román hatóságok összes létező és nem létező szerveiből álló kis kommandó előző nap nem kobozza el a nekik nem tetsző feliratú dolgok teljes készletét.


Az elkobzott holmik értéke közel 1000 euróra rúg, többek között a Rovás Alapítvány által megjelentetett rovásírásos könyvek, valamint Székelyföld térképek, merített papírok is kerültek az elkobzott holmik közzé. Az oláh hatóságok szerint ezek rasszista, fasiszta, xenofób eszméket tartalmazó dolgok, s meg kell vizsgálni őket. Azért erről a ténymegállapításról vitatkozhatnánk egy darabig!
Nos az igazán felháborító mégis az, hogy "Székelyföld nem Románia" feliratú pólókat már más is forgalmaz a Hunnia Nemzeti Műhely tulajdonosán kívül, állandó jelleggel! Nála nem koboztak - egyenlőre! Ha Románia jogállamként határozza meg önmagát, akkor elméletileg ugyanolyan jogok illetnek meg mindenkit! Azazhogy illetnének, de ez nem így van sajnos, mint ahogy a mellékelt példa is mutatja!

Hogy a szervezők miért nem merték felvállalni a standot  a "nagy napon"? Vagy hogy a kolozsvári TV riportere felsőbb utasításra miért is nem készíthetett interjút az elkobzás után a stand tulajdonosával, Csibi Barnával?( figyelmeztették a riportert, hogy még a kameráját is elkobozzák ha elkészül az interjú) Vagy hogy a szemközti sátorban sört csapoló titkosszolgálati munkatársak vajon merő véletlenségből kerültek e oda a hatósági emberekhez az akció alatt?  Nos ezek a kérdések csupán költőiek, válasz nincs rájuk....A tények önmagukért beszélnek...


Kapcsolódó




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...