Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. február 13., vasárnap

Érvénytelen népszavazás Beregszászon....avagy Beregszász Berehovo maradt...

Múlt....
Bereg-vidék központját 1247 óta nevezik Beregszásznak,amit 1920-ig sikerült is megőriznie a városnak. A trianoni békeszerződés után is tartotta néhány hónapig, mignem a cseh hatalom mindennemű történelmi,etnikai vagy egyéb ok nélkül átnevezte a város Berehovóra. 1945-ben ezt a nevet megerősitették, igy viselte a szovjet érában egészen 1990- ig.Ám 1990-ben a város lakossága megszavazta a város nevének történelmi visszaállitását,amire 1990 november 25-én került sor,ahol is a lakosság igen aktivan részt vett a népszavazáson. A város 20841 szavazóképes polgárából 13842 fontosnak tartotta ezt a kérdést.12451 igen,1001 nem és 384 érvénytelen szavazócédula mellett Beregszász történelmi nevének visszaállitását megszavazták. Ám ezt az akkori politikai vezetés nem tekintette érvényesnek,mivel akkor még nem létezett referendumtörvény Ukrajnában.
Jelen.....
Azóta eltelt 20 év,a kormányváltás után újra teritékre került ez a fontos kérdés.A tavalyi év október 31-én megtartott helyhatósági választásokkal egybekötött referendumon a választásra jogosultak mindössze 47,8% élt a szavazati jogával, igy a referendum a vonatkozó ukrán törvények értelmében érvénytelen lett. A sajtóban közölt  eredmények szerint a választópolgárok közül Beregszász történelmi nevének visszaállitása mellett 4668-an,ellene 4358-an voksoltak Az érvénytelen szavazatok száma 1016 volt. Tehát az igenek a nemekkel és az érvénytelen szavazatokkal szemben nem voltak többségben.
Vannak akik hamisitásra gyanakszanak,hiszen az eddigi gyakorlat azt mutatta,hogy az érvénytelen szavazatok száma nem szokta meghaladni az 1-2 százalékot. Hozzáértők szerint a választást könnyű volt elszabotálni azzal,ha valaki/valakik érvénytelen szavazatot dobtak az urnába(mindkét választ beikszelték). Már a szavazás napján is több panasz érkezett,miszerint ukrán nemzetiségű szavazóknak magyar,magyar nemzetiségűeknek pedig ukrán szavazólapokat adtak.
Jelen....

Beregszász tehát valószinűleg Berehovo marad......... hivatalos okmányokban  mindenképp.....egyenlőre legalábbis......de azért a szivünkben Beregszászként él, s talán ez a legfontosabb....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...