Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. február 26., szombat

Tudnom kell,mert magyar vagyok I. Nemzeti színeink


Az 1848.évi XXI.tv. 1.§-a kimondja,hogy "a nemzeti szín és ország czímere ősi jogaiba visszaállíttatik."

Az 1949. évi Alkotmány 68.§-a kimondja, hogy " a Magyar Népköztársaság zászlaja: piros-fehér-zöld színű lobogó, közepén a Magyar Népköztársaság címerével."

Az 1957. évi II. tv. kimondja, hogy " A Magyar Népköztársaság zászlaja piros-fehér-zöld színű."

Ha nemzeti lobogónk színeinek történetét akarjuk megismerni,akkor az államalapítás idejére kell visszamennünk.

Kézai Simon a képes krónika szerzője szerint honfoglaló őseink egészen Gézáig, olyan zászló alatt vonultak hadba, mely szent madarunkat a turult ábrázolta.
Szent István királyunk lobogója a krónikák tanúsága szerint vörös volt. A 11. és 12. században a királyi zászlón megjelent a fehér (ezüst ) szín is ( négy fehér és négy vörös vízszintes csík = Árpád-sáv ). 




Sokan - helytelenül- a piros-fehér-zöld szín megjelenését az 1848/49-es
szabadságharchoz kötik, holott ez a három szín már korábban is megjelent nyilvánosan egy orosz hercegnőnek, Alexandra Pavlovnának, aki Pál orosz cár lánya és a magyarbarát József nádor első felesége volt a kezdeményezésére, aki "....Nógrád magyae zászlaját díszítette fel...." piros-fehér-zöld színű szalagocskával. Ez időben nagyjából egybeesett azzal az európai áramlattal, mely a nagy francia forradalmat követően a nemzeti öntudat ébredésekor több országban elterjedt, így Magyarországon is a királyi zászló helyett a háromszínű nemzeti lobogó jelent meg. Ekkor francia mintára a királyi zászlóhoz toldottak még egy színt, mely így ezzel a forradalom zászlajává vált. " Eleinte csupán a forradalmárok rozettája volt három színű, akár a mi negyvennyolcunk idején a háromszínű kokárda. Eltűnik a királyi zászló,megjelenik a nemzeti lobogó."


Mátyás Szabolcs " Tudnom kell,mert magyar vagyok!" c könyve alapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...