Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. február 12., szombat

A Szvoboda Párt magyarellenes akciói Kárpátalján

2008 márciusában a Kárpátaljai Megyei Tanács épülete előtt többek között a Szvoboda és az Ukrán Nemzeti Párt Galiciából verbuvált,körülbelül 100 aktivistája a Szvoboda zászlói alatt a következő feliratú táblákkal tiltakozott a munkácsi várban felállitott turulszobor és a vereckei honfoglalási emlékmű ellen: "El a magyar imperializmussal Ukrajnából!", " Budapest kérjen bocsánatot a Kárpáti Ukrajnáért!"," Tüntessék el Kárpátalja ukrán földjéről az idegen szimbólumokat!"
2009 őszén az ukrán állami televizióban a Szvoboda Párt elnöke felrótta a kárpátaljai magyaroknak,hogy emlékműveket állitanak Ukrajna területén. Mint hangsúlyozta a magyarokkal ellentétben az ukrajnai románok,szlovákok és más kissebségek megértették,hogy ez nem célszerű. Szerinte azok,akik emlékműveket állitanak,azt jelzik,hogy ott vannak,s adandó alakalommal az emlékműveknél húzzák meg az új határt.
A szvobodások szerint a Beregszász központú nemzetiségi járás kialakitásával kapcsolatos,s Budapest által is felkarolt elképzelések célja az,hogy megvalósulásuk esetén a helyi magyarok  referendumon kérhessék a terület Magyarországhoz való csatolását.
Az adásban megszólaltatott ukrán politológusok törvénybe ütközőnek nevezték a magyar nemzeti zászló,a magyar helyiségnevek használatát,a magyar himnusz éneklését a kárpátaljai tömbmagyarság településein.
S az egyik leglényegesebb dolog: a Szvoboda Párt kárpátaljai szervezete tavaly megóvata az illetékes területi választási bizottságnál a Beregszász város történelmi magyar nevének visszaállitására igent mondó érvényes helyi népszavazás eredményét. Oleg Kucin a párt kárpátaljai szervezetének vezetője arra hivatkozott,hogy a beregszászi népszavazás 3 pontban is sértette az ukrán törvényeket,például a szavazólapokon az ukrán nyelvű mellett magyar nyelvű szöveg is szerepelt.http://karpatalja.ma/kozelet/263-a-szvoboda-magyarellenes-akcioi

1 megjegyzés:

  1. "... azok,akik emlékműveket állitanak,azt jelzik,hogy ott vannak,s adandó alakalommal az emlékműveknél húzzák meg az új határt ..." Ennél jobban én sem tudtam volna megfogalmazni. Hiába, aki magából indul ki annak már van tapasztalata. ;)

    VálaszTörlés

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...