Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. február 16., szerda

Vendégségben a beregi szőttes mesterénél....avagy kultúrkincseink nyomában.....

Falvainkban már lassan kihal az a nemzedék,amely még látta hogyan termesztik a kendert,részt vett annak feldolgozásában,háziszőtteseket készitett. A mai nemzedék már sajnos nagyrészt nem ebben a kultúrában nevelkedik, legfeljebb csak népművészeti szakkörön(már ha van ilyen az adott településen) ismerkedik meg néphagyományunk titkaival. Mostanában azonban pozitiv változás tapasztalható e téren,ugyanis egyre többen ismerik fel a hagyományőrzés fontosságát.Mert ahogy a mondás is tartja: "Akinek van múltja,jövője is van!" A közelmultig legfeljebb örökségnek tekinthettük a szőtteseket,a szövés eszközeit.
 A Beregujfaluban élő és munkálkodó Orosz Gizella a beregi szöttes mestere, csodálatos beregi szőtteseiről ismert népművész. Nála tett látogatásom alkalmával segitőkészen avatott be a szőtteskészités titkaiba. Keze alól az eltelt 30 eszetdő során a beregi szőttes jellegzetes mintáinak tömkelege került ki. Olyanok, mint: tulipános,szegfűs,őszirózsás,madaras és a hires farkasnyomos szőttes. De elmondása szerint nem csak a virágminták közkedveltek, hanem a geometrikus forma, az 5 szinnel szőtt Rákóczi-minta és a csillagos több változata is. Beszélgetőtársam többek között megosztott velem  egy kedvenc mintájához tartozó legendát is. Ugy tartják,hogy a hires, szinekben gazdag "rákóczis" minta  neve állitólag onnan származik,hogy egy ilyen szőttest teritettek arra a kőre,melyen a fejedelem megpihent. Azóta hivják ezt a mintát Rákóczi-mintának.

Gizi néni munkájának messze földről csodájára járnak. Állandó jelleggel készit boldogságos kendőket,házi áldásokat, násznagykendőket, ballagótarisznyákat, könyvjelzőket, mikor mire van éppen igény. S elmondása szerint bármilyen irányba is változott a világ az eltelt 30 év során  hatalmak jöttek-mentek, de a szőtteseire mindig volt kereslet, s minden bizonnyal igy marad ez a továbbiakban is.

Sok sok érdekes és értékes tapasztalattal  gazdagodva intettem búcsút vendéglátómnak a jó hangulatú délutáni "szakképzés" végén. 




1 megjegyzés:

  1. Kedves Viktória! - mi lenne, ha elhoznátok magatokkal Orosz Gizellát es Piricsére !
    Áldás
    Kovács Z

    VálaszTörlés

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...