Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. január 31., kedd

Kettős állampolgár a jövőben nem tölthet be közhivatali tisztséget Kárpátalján

kettos_allampolgarsag.ukrajna
Nem tölthetnek be közhivatali tisztséget a jövőben Ukrajnában olyan személyek, akik az ukrán mellett más állampolgársággal is rendelkeznek, a kettős állampolgárok kiszűrésére speciális bizottságot hoznak létre - közölte kedden egy Kárpátalja megyei tisztségviselő.
Vaszil Popadinec, a megyei közigazgatási főosztály vezetője az Ungvárról sugárzó Tisza-1 állami tévécsatorna adásában azt mondta, hogy az Ukrajnában folyó közigazgatási reform lezárulása után nem tölthetnek be közhivatali tisztséget Kárpátalján azok a személyek, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek, s a vezető beosztásban dolgozó köztisztviselőnek nem lehet közeli hozzátartozó a beosztottja.
Hozzátette: a közigazgatási reform már kezdetét vette 2011. december 9-én, amikor Viktor Janukovics elnök aláírta az új közigazgatási törvényt.
A tisztségviselő szerint a törvény száműzi az állami hivatalokból a "sógorságot-komaságot", hiszen a jövőben a főnök még az élettársát sem alkalmazhatja beosztottként. Igaz, folytatta, ettől eltekintenek a falvakban és Kárpátalja hegyvidékén, ahol kevés a szakember.
Közölte, hogy speciális bizottságot hoznak létre, amelynek feladata a kettős állampolgársággal rendelkező köztisztviselők kiszűrése lesz.
Popadinec elmondta, hogy a jogszabály hatályba lépése után jelentős mértékben csökkentik a köztisztviselők számát. Ennek köszönhetően legalább kétezer hrivnyára (mintegy 65 ezer forintra) emelik a közigazgatásban dolgozók fizetését, mivel eddig a hivatalnokok 80 százaléka mindössze havi ezerkétszáz hrivnyát keresett.
Forrás
http://www.karpatalja.ma


Magánvélemény

Érdekes az ukrán hatóságok hozzáállása a kettős állampolgárság kérdéséhez.... Eddig a világon senkit sem zavart a sok orosz-ukrán kettős állampolgár, nem zavart senkinek a román-ukrán kettős állampolgárok sokasága. Nem tűnt fel, hogy Kijev főpolgármestere 17  év óta izraeli-ukrán kettős állampolgár! 
Most, hogy mi, kárpátaljai magyarok lehetünk kettős állampolgárok mindenkinek zavar, hirtelen mindenkinek viszketni kezd tőle valamije....
Külön bizottság a kettős állampolgárok kiszűrésére....Nos véleményem szerint nagyon - nagyon sok olyan hely lenne, Ukrajnán belül, ahová külön bizottságot kellene létrehozni, s sokkal fontosabb, mint a kettős állampolgárok kiszűrése.... 
Kezdhetnék példának okáért egy jó kis útfelügyelő bizottság létrehozásával, akiknek az lenne a feladatuk, hogy a kátyúkat szűrjék ki, amiből annyi van útjainkon, hogy csak nagy kínok közepette tudunk közlekedni, s ezt minden túlzás nélkül állíthatom!
Lassan megérjük, hogy a kettős állampolgárok külön jelet fognak viselni a homlokukon....Bár ha jobban belegondolok, lehet nem is lenne butaság....
Én mindenesetre ma kaptam az értesítést, hogy megkaptam az állampolgárságot, s február 15-én mehetek esküdni. S még ha nem is lehetek köztisztviselő, (ami megjegyzem nem is áll szándékomban), akkor is nagyon örvendek neki, s nagyon várom az állampolgársági eskü letételét! 
Külön bizottság ide, különbizottság oda, mindenkit arra biztatok, hogy igenis legyünk büszkék magyarságunkra, legyünk büszkék arra, hogy az anyaország állampolgárai lehetünk! Ebben a szellemben neveljük gyermekeinket, legyünk  tudatában magyarságuknak!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...