Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. január 10., kedd

ROVÁSELŐADÁS KÁRPÁTALJÁN - VISK




Kárpátalja az élen jár a rováskultúra terjesztésében. Három településen van már egységes rovástábla, s remélhetőleg Visk városa lesz a következő büszke táblatulajdonos.

Rovás - az önazonosságunk része

Az elszakított országrészeken állami irányítással folyik a magyar művelődés ellehetetlenítése. Az ilyen nehéz időkben van kiemelt szerepe kultúránk azon elemeinek, melyek a nehéz körülmények között is megőrizhetők. Ezek egyike az ősi írásunk, a rovás, melynek elsajátításához szinte nem is kell más, csak szándék.

Kárpátalja a külhoni területek között a legszerényebb lehetőségekkel rendelkezik, mégis élen jár a székely-magyar rovás korszerű használatának elősegítésében. 


Ebben segít Kovács Béla, EP-képviselő Beregszászi Irodája, melynek támogatásával már 3 településen avattak egységes rovásos helynévtáblát a többségében magyarok lakta Beregszászi Járásban. A benei táblaavatást követően a Huszt Járásban található Visk városa látta vendégül a táblaállítókat, ahol a Rovás Alapítvány elnöke, Sípos László tartott előadást nemzeti írásunk jelenéről és jövőjéről a Viski Kölcsey Ferenc Középiskolában (honlap).




Forrás
Rovas.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...