Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. december 14., péntek

A járási ügyész feleségét nem hajlandó elmarasztalni az ukrán bíróság



Csapon Halina Car polgármester és környezete nem ért egyet az új ukrán nyelvtörvénnyel, és bár nincs ahhoz joga, de igyekszik annak Csapon történő végrehajtását akadályozni.
A helyi KMKSZ-alapszervezet ezt megunva a helyi referendumokról szóló törvény alapján aláírásgyűjtést kezdeményezett, de törvényi kötelezettségét megszegve a polgármester asszony nem jegyezte be a kezdeményező csoportot, semmibe véve háromszáz csapi lakos akaratát. A KMKSZ-alapszervezet emiatt beperelte. A bírósági fejleményekről Balogh Oszkárt, a Csapi Városi Tanács KMKSZ-es képviselőjét, az aláírásgyűjtést kezdeményező csoport elnökét kérdeztük.

Balogh Oszkár elmondta – A bíróság az első beadványunkat visszaküldte egy mondvacsinált ok miatt. Akkor azt mondták, hogy egy lap hiányzott a beadványunk anyagából. Állítólag akkor erről időben értesítést is küldtek nekem, amit én nem kaptam meg. Így a hiánypótlási határidő lejárta után, 15 nap leteltével visszaküldték a beadványunk teljes anyagát, hogy azt nyújtsuk be újra kiegészítve. Ezt azonnal benyújtottuk újra. Most másodszor arra hivatkozva utasította el a Kárpátaljai Megyei Adminisztratív Bíróság, hogy nem a törvényben előírt öt napon belül nyújtottuk be a beadványunkat azt követően, hogy a bejegyzést megtagadta a polgármester – mintha az első beadvány nem is létezett volna. Az ügyvédünk szerint ebben az esetben fellebbezhetünk, de nem látja értelmét. Tehát röviden szólva a bíróság semmilyen formában nem akarja ezt az ügyet tárgyalni, nem akarnak ügyünkben határozatot hozni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Halina Car polgármester asszony férje, Ivan Car az ungvári járási főügyész.

– Nem gondoltak arra, hogy ezek után tömegdemonstrációval próbálják az ország törvényeit semmibe vevő városvezetőt és az igazságszolgáltatás munkatársait jobb belátásra bírni?

– Erre egyelőre nem gondoltunk. Első lépésként újra megpróbáljuk a városi tanács következő ülésén beterjeszteni a magyar regionális nyelvvé nyilvánítását kimondó határozattervezetünket. Most úgy tűnik, hogy a választások óta változott a városvezetés hozzáállása ehhez a kérdéshez. Ha továbbra is elodázzák ezt a dolgot, akkor újra összehívjuk az aláírásgyűjtést kezdeményező gyűlést, és újra nekifutunk – mindaddig, amíg nem sikerül a törvénynek érvényt szerezni Csapon is.



Forrás
www.karpatalja.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...