Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. december 10., hétfő

Harc a magyar nyelv használatáért Csapon



Csapon a város polgármestere és képviselőtestületének többsége igyekezett minél tovább elodázni az új ukrán nyelvtörvény végrehajtását, és ennek részeként a 41%-ban magyarok által lakott városban regionális nyelvvé nyilvánítani a magyar nyelvet. Szerintük semmi nem indokolja a magyar nyelv használati lehetőségnek bővítését Csap városában.
A helyi KMKSZ-alapszervezet emiatt aláírásgyűjtő akciót kezdeményezett, de a polgármester a háromszáz helyi lakos által megválasztott kezdeményező csoportot nem jegyezte be, bár ez a törvény álltal előírt kötelessége lenne. Emiatt a kezdeményezők beperelték a kötelességét nem teljesítő városvezetőt.

Közben Csap magyarbarátsággal nehezen vádolható városvezetői is támadásba lendültek: egy 1500 példányban Ternopolban nyomtatott orosz nyelvű újságban, a Novinkában jelentettek meg egy hatalmas, kétoldalas lejárató cikket, amelyben elsősorban csapi magyar embereknek és másoknak a témával kapcsolatos Facebook-bejegyzéseit oroszra fordítva közlik és kommentálják. Az idézett magyar nemzetiségű lakosokat pedig a legaljasabb hazugságokkal és rágalmakkal igyekeznek lejáratni. A cikkben megjelent, kevesek számára hozzáférhető információk miatt az érintettek meggyőződéssel állítják, hogy a rágalmazó, magyarellenes cikket a város vezetőinek megrendelésére írta az orosz származású, magyarul nem beszélő, a megrágalmazott csapiakat nem is ismerő újságírónő.
/teljes cikk/

Forrás
karpatalja.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...