Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. december 1., szombat

Tiszakeresztúri rovástábla-avató


altRovásírásos helynévtáblát avatott Tiszakeresztúr (Kárpátalja, Ugocsa megye). Az ünnepi alkalom és a szép időjárás megm
ozdította a kis falu lakosságát, szép számmal érkeztek a rendezvényre. 

Tiszakeresztúr is rovástáblát avatott
A táblaavatást megtisztelte jelenlétével dr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, valamint Barta József a KMKSZ Nagyszőlős járási szervezetének elnöke, ugyancsak jelen volt az avatáson Román Mihájló Tiszakeresztúr polgármestere, Sípos József református lelkész, Gerendely Béla a helyi KMKSZ alapszervezetének elnöke. A szomszédos településekről Salánkról, Tiszaújlakról, Karácsfalváról is érkeztek érdeklődők, így az összegyűlt kb. 150 fős közösség igazi ünnepnappá varázsolta a szép novemberi vasárnap délutánját.alt
Az ünnepség nemzeti imádságunk eléneklésével vette kezdetét, majd a helyi kultúrkörösök színes programja következett. Sípos József, tiszakeresztúri református lelkész igei köszöntőjében kiemelte, hogy már ókorban felfigyeltek arra, hogy egy nemzet halálát okozhatja az idegenekkel való házasodás és az idegen nyelvek sajátunk elé helyezése. Ezt a folyamatot drasztikus intézkedésekkel próbálták megfordítani. Bár azóta évezredek teltek el, nekünk is érdemes levonni a következtetéseket belőlük.
Kovács Dezső felolvasta a Rovás Alapítvány üdvözlőlevelét, melyben az alapítvány megköszönte a rovástábla állításának szervezőinek és támogatóinak munkáját, valamint a részvételt azoknak is, akik eljöttek az összetartozás jelképének avatására és megmutatták, hogy az összefogás ereje milyen nagyszerű eredményekre képes. Különösképpen Kárpátalján, ahol a magyar közösség élen jár a rovásműveltség ápolásában. Az üdvözlőlevél szerint a rovásos helynévtábla felállítása a hagyományápoláson és a nemzeti összetartozás kifejezésén túl azt a célt is szolgálja, hogy az itt lakók és az ide érkezők számára támpontot nyújtson a mindennapokban a magyar szellemi megújuláshoz. A Rovás Alapítvány bízik abban, hogy a rovást használók hamarosan felfedezik az utat, amely egyénileg a rovásműveltség által fejleszthető képességek gazdag tárházába vezet, közösségileg pedig a nemzet szellemi erőforrásainak hatékony kiaknázásával az összmagyar boldogulást segíti.altDr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke avatóbeszédében kiemelte, hogy mindig ezen a vidékeken élt a legöntudatosabb magyarság. A piciny Ugocsa vármegye volt az, amelyik Mátyás király halála után nem volt hajlandó idegent magyar királlyá koronázni. Azóta szállóigévé és a magyar szabadság melletti kiállás jelképévé vált az akkor kimondott:”Ugocsa non coronat!” Ezért van a csonka-magyarországi magyaroknak nagy szükségük az itteni magyarok erejére, példamutatására. A képviselő elmondta, hogy számára és a legtöbb idelátogató magyar nemzettestvérünk számára feltöltődést jelent a helyi magyarokkal való találkozás, kapcsolattartás, így ezek után az új rovástábla büszkén jelzi majd, hogy ”…hazaérkeztél, itthon vagy kedves Testvér!...”.
Ezt követően dr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő és Román Mihájló, Tiszakeresztúr polgármestere leleplezte az Árpád-házi történelmi zászlónkkal letakart rovástáblát.
Barta József a Nagyszőlős járási KMKSZ elnöke köszöntő beszédében kiemelte, hogy ez a rovástábla egy ékszer. Egy olyan gyöngyszem, amelyre feltekintve magyar dicső múltunk legősibb rétegei tárulnak fel előttünk. Ezt a múltat próbálják elhallgatni ellenségeink, mert félnek a magyarság öntudatra ébredésétől, de nekünk éppen ezért kell őriznünk-ápolnunk és kutatnunk múltunkat, mert csak az a fa éli túl a viszontagságos időket, amelyik mélyen gyökerezik.altGerendelyi Béla a helyi KMKSZ alapszervezetének elnöke megköszönte a Rovás Alapítványnak a nemes kezdeményezést, Kovács Béla Európai Parlamenti képviselőnek azt, hogy az egyik táblával támogatta a közösséget és Mándy József, helyi vállalkozónak a nap szervezésében vállalt munkáját. Beszédében ugyan akkor rámutatott, hogy bár dicsérő szavakat kapott magyar közösség a mai napon, de őszintén el kell gondolkodnia:
- Van okunk rá, hogy lesüssük szemünket és elpiruljon az orcánk. Elég, csak ha a legutóbbi választásokra és a magyarságunkért való kiállásunk számtalan megtagadására gondolunk. Ám bízom benne, hogy az ilyen és ehhez hasonló rendezvények megerősítenek bennünket öntudatunkban, és egyenesebbé teszi gerincünket - mondotta Gerendelyi Béla.
A Szózat és a Székely Himnusz eléneklésével zárult rendezvény.


Kovács Dezső, irodavezető
Kovács Béla, EP-képviselő beregszászi fogadóirodája

Forrás

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...