Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. december 10., hétfő

Wass Albert - Rováskiadás
altÚj rovásos könyv kerül hamarosan a boltok polcaira és remélhetőleg a karácsonyfák alá. A rovásos Wass Albert sorozat az "Adjátok vissza a hegyeimet" c. könyvvel indul.

Hagyaték
„Tudjátok miért hívattalak Benneteket ide, szent magyar hagyatékunk őrizői, tanítómesterei?…Ősi szokás szerint valamelyikteknek átadom majd a máglya tüzénél nemzetünk hagyatékának gyarló emberi jelvényeit, az írásos botot és a szent rovást. A hagyatékot magát már lelketekben őrzitek mindannyian, s tanítjátok azoknak, akik érdemesek rá.” - Wass Albert
Már van mit olvasni rovással
Már több, mint 3 éve indult el a rovásos könyvkiadás, mely alapjaiban változtatta meg a korszerű rováshasználatot. A nyelvészeti informatika fejlődésével immár lehetőség nyílik a tartalomfejlesztők számára, hogy nagyobb terjedelmű, hibátlan rovásos szövegeket hozzanak létre, így az érdeklődők néhány soros írások helyett könyveket olvashatnak.
Ugyan léteznek egyszerű átíró programok által, több-kevesebb hibával átírt elektronikus rovásos szövegek, azonban a pontos rovásos helyesírást tekintve egyelőre csak a Rovás Alapítvány fejlesztői tudták átlépni azt a minőségi küszöböt, mellyel elméletileg hibátlan szöveg állítható elő.
Az idei karácsonyi meglepetés a rovásos Wass Albert sorozat első könyve, az író egyik legkedveltebb regénye. Az olvasói visszajelzések segítségével a korábbi kiadványok színvonalát továbbfejlesztve, a könyv a könnyű olvashatóság kedvéért nagyobb rovásbetűkkel készült, de így is mindössze 176 oldalt tesz ki.
Hagyománytisztelet
A könyv illusztrációjához erdélyi tájak metszetei kerültek felhasználásra, és a borítóterven helyet kapott a szerző nevének különféle ábrázolása is. Bár vannak, akik szerint Wass neve rovással csak "Vas" lenne, a korszerű rováshasználattal egyidejű hagyománytiszteletre több példát is mutatnak a tervezők.
Sorozat
A 2013-as év tavaszára várható a sorozat következő része, melyhez várjuk olvasóink véleményét is. Ha van kedvenc Wass Albert műve, jelezze e-mailen és a többség kívánságát figyelembe veszi a kiadó.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...