Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. december 18., kedd

Két állam, egy tábla...




A trianonnal szétszakított Szelmencen székelykapu felállítása után ezúttal egységes Kárpát-medencei rovástáblát avatnak - a falu eredeti bejáratainál.

Két állam, egy falu, azonos rovástábla
A trianoni békediktátummal kettévágott Szelmenc település részei között 2005. december 23-án nagy ünnepséggel nyitották meg az új határátkelőt, mely véget vetett a hatvanéves szétszakítottságnak. Előtte, 2003-ban felállítottak egy-egy fél székelykaput a települést még mindig elválasztó államhatár mentén. A székelykapu a Sátoraljaújhelytől 50 kilométerre található magyarok lakta ikerfalut - Kisszelmenc (ma Ukrajna) és Nagyszelmenc (ma Szlovákia) - elválasztó határátkelőnél áll úgy, hogy a székelykapu egyik fele Szlovákiában található, a másik fele pedig 8 méterrel odébb, Ukrajnában.
A két településrész összetartozását kifejező székelykapu után, most a település eredeti két bejáratánál az egyetemes magyar örökség részét képező írásrendszerrel, székely-magyar rovással írt településtáblákat helyeznek el - ahogy nagyon sok kárpát-medencei településen immár szokássá vált. A falut átszelő mesterséges határ így lesz egyre légiesebb.
A nemzeti összetartozás erősítése végett Kovács Béla Európai Parlamenti képviselő beregszászi irodája felkarolta az egységes Kárpát-medencei rovástábla gondolatát, s a szelmenciek is örömmel csatlakoztak a Rovás Alapítvány táblaállítási mozgalmához.
alt

Forrás
rovas.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...