Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. február 6., hétfő

Az ukrán alkotmány nem rendelkezik egyértelműen az autonómiáról


Halász Iván alkotmány- és nemzetközi jogász szerint az ukrán alkotmány nem rendelkezik egyértelműen a kisebbségi autonómia lehetőségéről.

A szakértő azzal kapcsolatban nyilatkozott kedden az MTI-nek, hogy Volodimir Feszenko ismert ukrán politológus, a Penta politikatudományi intézet vezetője az Ukrinform hírügynökségnek hétfőn nyilatkozva azt mondta, Magyarország „követelése", miszerint hozzanak létre magyar autonómiát az „ukrán Kárpátalján", ellentmond Ukrajna államszerkezetének. „Magyarország gyakorlatilag nemzetiségi autonómia létrehozását követeli Ukrajnától, ami a lényegét tekintve ellentmond Ukrajna egész államberendezkedésének" – tette hozzá.

Mint Halász Iván kifejtette, az ukrán alkotmány kimondja: Ukrajna egységes, tehát nem föderális szerkezetű állam, ezt ugyan valóban úgy is lehet értelmezni, hogy akkor nem engedi meg a területi autonómiát, de egy másik fejezetében már rögzíti a Krími Autonóm Köztársaság létezését. Egyértelmű autonómiatilalom nem szerepel az ukrán alkotmányban – emelte ki.

Az 1996-ban elfogadott alkotmány tehát véleménye szerint „némileg ellentmondásos", de ez – mint mondta – nem ritka a posztszovjet alkotmányok esetében.

A területi autonómiánál az ukrajnai magyaroknak elérhetőbb lehet a személyi elvű autonómia, amelyre a Magyarországon működő kisebbségi önkormányzatok említhetők példaként – mondta. Kárpátalján ez szerinte azért lenne könnyebben megvalósítható, mert nem többségében magyarok lakta országrészről van szó, és mert a magyarok inkább szétszórva élnek.

Halász Iván ugyanakkor azt is megjegyezte: a magyarok helyzetét nehezíti, hogy mindössze 150-200 ezren élnek a 45 millió lakosú országban, így nyilvánvalóan nem képviselhetnek akkora erőt, mint a több milliós orosz közösség, amely a krími autonómiát is kiharcolta magának.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...