Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. február 18., szombat

Szolomonove vagy Tiszasalamon? ....avagy a magyar ajkú lakosság a referendum mellett voksolt

Egy településnév megváltoztatásának, történelmi neve visszaadásának több útja is létezik. Az egyik szerint a képviselő testület többségének beadványa alapján kérvényezhető. Mivel azonban a jelenlegi Szolomonove képviselői között a nem magyar anyanyelvűek vannak többségben, ez az út az ungvári járási községben járhatatlannak bizonyult. Ezért úgy döntött a magyar ajkú lakosság, hogy a másik utat, a népszavazást választják.
A névváltoztatás kezdeményezői még január végén beadvánnyal fordultak a tanácselnökhöz, miszerint február 11-én 16 órai kezdettel gyűlést rendeznének a községháza tanácstermében, a referendum megszervezésével kapcsolatosan. Csakhogy nem sokkal az esedékes lakossági fórum kitűzött időpontját megelőzően, a falu több helyén megjelent egy hirdetmény, miszerint a tanácselnök, Malinics Galina is gyűlésre hívja a lakosságot a falu átnevezésével (!) kapcsolatosan. Ráadásul a másik összejövetel helyszíne és időpontja megegyezett a korábban bejegyzettével, így joggal merült fel a gyanú, hogy a hatalom részéről egyfajta ellenakció szerveződik.
Eljött a 11-e. Három óra körül kezdett gyülekezni a lakosság. Kiderült, hogy a két gyűlést valóban egy helyiségben és egy időben kellene megtartani. Megkezdődött a regisztráció, ami két asztalnál folyt: az egyiknél a névváltoztatás-pártiak iratkoztak fel, míg a másiknál az ellentábor emberei.
Nem sokkal a gyűlés kitűzött kezdete előtt befutott két személykocsi, amelyek a járási tanács hatalompárti képviselőinek egy csoportját szállították. Ezek, beülvén a tanácselnök irodájába, magukhoz kérették ami gyűlésünk szervezőit, akiktől számon kérték, hogy milyen alapon és milyen jogon szervezkednek, valamint van e tudomásuk arról, hogy törvénytelenül járnak el.Kiabáltak, igyekeztek meghiúsítani a gyűlésünket. Mint hamarosan kiderült, nem is a helyi népszavazással kapcsolatos törvénnyel, hanem az állami referendummal kapcsolatosan próbálták bebizonyítani  az igazukat.
Ezt követően, amikor a szervezőink, Szubota Erzsébet volt tanácselnök hathatós közbeavatkozását követően végre elhagyhatták az irodát, nyilvánvalóvá vált, hogy az ülésteremben az ellenzék tábora miatt úgysem férünk be, ezért a községháza előtt az udvaron tartottuk meg gyűlésünket.
A mintegy 150 jelenlevő 3 kérdésben szavazott: akarják e, hogy a falu névváltoztatásával kapcsolatosan népszavazás legyen, szeretnék e, hogy ez a név a Tiszasalamon legyen, továbbá elfogadják e a népszavazás tízfős kezdeményezői csoportjának összetételét. Nagy többségben mindhárom kérdésre igennel szavaztak.
Ezzel a népszavazás kiírásához szükséges első lépést megtettük.
A krónikához tartozik, hogy ezzel párhuzamosan a tanácsteremben összegyűltek is megtartották gyűlésüket, amin úgy határoztak, hogy nem kell nekik semmiféle névváltoztatás, így a népszavazásból sem kérnek.
P.s. A következő lépés az aláírásgyűjtés lesz, a történetben tehát folyt.köv.




Palkó Gyula írása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...