Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. február 27., hétfő

Wass Albertre emlékeztek


Kovács Béla Európai Parlamenti Képviselő Beregszászi Fogadóirodája az új esztendőben új kezdeményezéssel rukkolt elő. Január óta kéthetente filmklubokat tartanak, ahol a magyar történelem nevezetes eseményeit, ősi kultúránkat, művelődési életünk nagyjainak életét bemutató filmeket vetítenek. A klubdélutánok elsődleges célja az ismeretterjesztés. A találkozók résztvevőinek a dokumentumfilmek megtekintése után lehetőségük van megbeszélni a látottakat-hallottakat, vitatkozni egy-egy tudományos tézisről, feltevésről.
A legutóbbi alkalommal a filmklub keretében halálának évfordulója kapcsán Wass Albertre emlékeztek tisztelői. Az érdeklődők először megnézhették a XX. századi erdélyi magyar irodalom kimagasló személyiségének életútját bemutató, Adjátok vissza a hegyeimet! című filmet, majd ki-ki felolvashatta a magával hozott kedves idézetét, versét, novelláját.
Koltay Gábor alkotása műfaját tekintve átmenet a dokumentum- és a játékfilm között. A rendező Wass Albert műveiből, gondolataiból építkezik, végigköveti írói-közéleti pályafutásának legfontosabb állomásait. A film főszereplője (Rékasi Károly) Erdélybe utazik, felkeresi az író életében, műveiben fontos szerepet játszó helyszíneket, érdeklődik, tűnődik, gondolkodik, egymás mellé rakja a szellemi mozaikkockákat, s így próbálja megfogalmazni saját maga és a néző számára, hogy voltaképpen ki is Wass Albert.
Az alkotás ismereteket közöl: neves és elismert irodalomtörténészek véleményét, visszaemlékezők élményeit. Ezen kívül gyönyörű tájakat mutat be Erdélytől Bajorországon át egészen Amerikáig, valamint végigjárja a Wass Albert emlékének szentelt helyeket is. Mivel egy író, költő életét szeretné bemutatni, a filmben versek és prózai művekből vett részletek is elhangzanak.
A filmből nemcsak egy ember életét ismerhetjük meg, hanem az erdélyi magyarok érzéseit, vágyait, küzdelmeit is, valamint Wass Albert írótársainak munkásságába is betekintést nyerhetünk.
Elmondható, hogy ez az alkotás hiánypótló az egész magyarság számára, hiszen átélhetővé és megérthetővé teszi az elszakított területeken élő magyarok sorsát és mindennapjait. Ez a film nem csak Wass Albertről szól, valahol mindannyian ott vagyunk benne!

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...