Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. február 5., vasárnap

Kárpátalján is megkezdődött a választási kampány

Annak ellenére, hogy még ki sem tűzték az őszi parlamenti választások pontos dátumát, nem alakították meg a választási körzeteket, a képviselői mandátumokért vívott harc már régen megkezdődött a politikai pártok között. Nem kivétel ez alól Kárpátalja sem.


A választási kampány tehát megkezdődött. Kárpátalján is. A Régiók Pártja egyelőre nem számíthat megyénkben túlságosan nagy támogatottságra. Az Egységes Centrumhoz fűződő viszonya pedig mindig is hűvös volt, javulására nem nagyon lehet számítani. A 2010. évi választásokon az Egységes Centrum jött ki jobban a választási küzdelemből, ami már akkor a Régiók Pártja gyenge támogatottságáról tanúskodott. Nincs kizárva, hogy a következő parlamenti választásokon meg tudja őrizni két évvel ezelőtti pozícióját, annál is inkább, mert jelentős anyagi háttérrel rendelkezik. Igaz, a Régiók Pártja mögött pedig jelentős „adminisztratív tartalék” áll, a felelős beosztásban dolgozó tisztviselői kar zöme ugyanis ennek a pártnak a tagja vagy legalábbis szimpatizánsa. ....................................................................................................................................................................



És akkor még nem szóltunk a magyar képviselő jelöltekről. Igaz, egyelőre sem Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, sem Gajdos István, az UMDSZ elnöke, Beregszász polgármestere nem jelentette be hivatalosan indulását, de valószínűleg mindketten „ringbe szállnak” majd a parlamenti mandátumért vívott küzdelemben. Már jelezte indulási szándékét a técsői és rahói járásokban a Kárpátalján elég népszerű Gennagyij Moszkal, egykori megyei kormányzó is.
Egyelőre azonban még nincsenek kijelölve az egyéni választókerületek határai. Számunkra, kárpátaljai magyarok számára, fontos lenne, hogy legyen egy olyan egyéni választókerület, amely magába foglalná az egy tömbben élő magyarokat. Központja Beregszász lehetne. Ebben a választókerületben esélye lenne egy magyar képviselő-jelöltnek. A listás szavazáson ugyanis a mindössze 155-160 ezer fős kárpátaljai magyarságnak nincs esélye arra, hogy átlépje az 5 százalékos parlamenti küszöböt, képviselőt juttasson a Legfelsőbb Tanácsba.
Persze a legjobb megoldás az lenne, ha a parlament áldását adná a KMKSZ által szorgalmazott Tiszamelléki járás megalakítására, erre azonban nincs esély. Ukrajna Földkódexe szerint ugyanis ez a kérdés kizárólag a Legfelsőbb Tanács hatáskörébe tartozik, amelyhez a megyei tanács fordulhat ilyen javaslattal. A kezdeményezésnek „alulról” kell indulnia, vagyis a községi tanácsoktól, amelyek népszavazás kiírását kezdeményezhetnék az adott kérdésben, annak eredményeit pedig még a járási tanácsnak is jóvá kellene hagynia. Lássuk be, hogy a jelenlegi körülmények között erre nincs semmi esély.
Mindez azonban egyelőre még csak találgatás. Többet majd akkor fogunk tudni, ha a Legfelsőbb Tanács kitűzi a választások napját és megalakítja a választási körzeteket.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...