Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. február 3., péntek

Érvénytelenítette a bíróság a vereckei emlékmű felgyújtójának ítéletét

vereckei.emlekmu
Hatályon kívül helyezte az első fokú bíróság ítéletét és új tárgyalást rendelt el a vereckei magyar honfoglalási emlékmű egy évvel ezelőtti felgyújtása ügyében a Kárpátalja megyei fellebbviteli bíróság - adta hírül pénteken az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.
A volóci járási bíróság 2011. október 25-i határozata ellen a vereckei emlékmű felgyújtásáért elítélt Ruszlan Polivkának, a szélsőséges Szvoboda (Szabadság) párt kárpátaljai szervezete helyettes vezetőjének az ügyvédje nyújtott be fellebbezést. A fellebbviteli bíróság a védő érveinek meghallgatása és az ügy részleteinek vizsgálata után csütörtökön úgy döntött, megsemmisíti az első fokú ítéletet és visszautalja az ügyet a járási bírósághoz azzal, hogy más összetételben végezze el az új vizsgálatot.
Az orgánum szerint a Volóci járási bíróság számára nem marad más hátra, mint "kijavítani" az általa elkövetett hibákat és törvényes kereteken belül igazságos ítéletet hozni, vagyis az összes körülményt mérlegelve megállapítani, bűncselekményt követtek-e el a Szvoboda párt tagjai, amikor tüzet gyújtottak a vereckei emlékművön.
A magyar fél – a gyújtogatókat feljelentő Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) – annak tudatában, hogy nem tudja bizonyítani az emlékjel törvényességét, nem jelent meg a "szvobodások által lefizetett bíróság" által lefolytatott tárgyaláson – fogalmazott a hírportál.
A volóci járási bíróság tavaly októberi ítéletében bizonyítottnak látta, hogy az emlékmű elleni gyújtogatásban részt vett három vádlott – Oleg Kucin, Ruszlan Polivka és Tomas Lelekacs – 2011. február 19-én hajnalban előzetesen beszerzett üzemanyag és gumiabroncsok meggyújtásával előre megfontolt szándékkal rongálta meg a KMKSZ tulajdonát képező honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón. A bíróság Polivkát három év szabadságvesztésre ítélte csoportosan elkövetett garázdaságért, de az ítélet végrehajtását másfél évre felfüggesztette. Két társát az amnesztiáról szóló törvény alapján a testület – kiskorú gyermekeikre való tekintettel – felmentette a büntetőjogi felelősségre vonás és büntetés alól.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...