Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. március 21., szerda

Elszakította volna Kárpátalját - börtönt kapott

Kárpátalja Ukrajnától való elszakadására irányuló törekvések miatt 3 év szabadságvesztésre ítélte az ukrán bíróság Dmitro Szidort, a Kárpátaljai Ruszinok Szojmjának vezéralakját.

A bírósági ítélet indoklása szerint Dmitro Szidor, az ungvári ortodox templom főpapja az ukrán állam területi egységét veszélyeztető cselekmények sorát hajtotta végre. Többek között 2007-ben az általa elnökölt Kárpátaljai Ruszinok II. Európai Kongresszusán saját önkormányzattal rendelkező ruszin autonóm terület létrehozására szólította fel a megyei önkormányzatot, jelezvén, hogy ellenkező esetben a ruszinok önálló köztársaságot kiáltanak ki. Nem sokkal később a Kárpátaljai Ruszin Szojm (nemzetgyűlés) és a Kárpátaljai Ruszin Néptanács nevű szervezetek közös fórumának küldöttei határozatot fogadtak el az 1938. november 22-én létrehozott Podkarpatszka Rusz kárpátaljai köztársaság visszaállításáról.

Mindezek után az egykori szovjet KGB utódszervezete, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hivatalból feljelentést tett a ruszin vezető ellen. A nyomozást és a vádemelést követően az Ungvári Járásbíróság megalapozottnak ítélte a vádakat, és hétfőn három évig terjedő szabadságvesztést szabott ki Dmitro Szidorra, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős.



Forrás
http://www.hir24.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...