Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. március 27., kedd

A magyarokat gyalázták Kárpátalján

Engedély nélkül állítottak emlékkövet, valamint a magyarokat, románokat, oroszokat és a zsidókat szidták az ukrán nacionalisták a kárpátaljai Aknaszlatinán.

Az összesen egy napig létezett kárpátaljai ukrán bábállam kikiáltását ünnepelték, és egyben annak a magyar haderők általi „megszállását" gyászolták március 15-én az ukrán szélső jobboldali Szvoboda (Szabadság) párt hívei a zömében magyarok és románok lakta Aknaszlatinán. Az egykor sóbányájáról híres nagyközség egyetlen lakosa sem ment el az eseményre, ám a szervezők több busznyi, hágón túli ukrán radikális importálásával gondoskodtak az ünneplő tömegről.
Kocserha János alpolgármester nyilatkozata szerint a Szvoboda előzőleg levélben azt kérte Aknaszlatina önkormányzatától, hogy 1939. március 15-e évfordulója alkalmából megemlékezést tarthassanak a bányásztelepülésen. Ehelyett az akció keretében egy emlékkövet helyeztek el, amelynek felirata szerint azon a helyen fog állni egy emlékjel két ott kivégzett szicsgárdista tiszteletére.
Mivel az emlékkő felállítására nem volt engedélyük, a helyi önkormányzat felszólította a Szvobodát annak haladéktalan eltávolítására. És mivel a rendezvényen az alpolgármester tudomása szerint a magyarok, a románok, az oroszok és a zsidók elleni uszító kijelentések hangzottak el, erősen kérdéses, hogy az ukrán nacionalisták által ily módon „megszólított" képviselők áldásukat adják majd akár a kő, akár az emlékjel felállítására – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó keddi kiadása.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...