Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. március 27., kedd

Negatív képet fest a magyarokról a kárpátaljai ukrán sajtó

 
Kedvezőtlen színben tünteti fel az utóbbi időben a magyarságot és Magyarországot a kárpátaljai ukrán sajtó, amely a kárpátaljai magyarokat jogsértő magatartást tanúsító állampolgárokként, Magyarországot pedig revizionista országként állítja be – derült ki egy kutatás adataiból, amelyet a karpatalja.ma hírportál tett közzé.
A beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézete a két leglátogatottabb kárpátaljai ukrán hírportál - a zakarpattya.net.ua és az ua-reporter.com -, illetve a két legolvasottabb helyi magyar lap, a Kárpáti Igaz Szó című újság és a Kárpátalja hetilap 2011. december 1. és 2012. február 29. közötti, Magyarországgal, az ukrán-magyar viszonnyal és a kárpátaljai magyarsággal foglalkozó publikációit vizsgálta tartalomelemzési módszerrel. A 120 megvizsgált, túlnyomórészt ukrajnai, oroszországi és magyarországi orgánumoktól átvett írás Magyarország gazdasági helyzetével és EU-hoz fűződő viszonyával foglalkozott. A témában közölt mintegy 40 cikk – ebből közel 30-at a két ukrán portál tett közzé – zöme negatívan értékelte és élesen bírálta a magyar kormányt az EU-val kialakult konfliktusai kapcsán.

A kutatás megállapította, hogy az ukrán-magyar viszonyt tárgyaló 20 írás – ebből 11 az ukrán és orosz nyelvű – a Magyar-Ukrán Kisebbségi Kormányközi Vegyes Bizottság tavaly decemberi ülésével foglalkozott. A cikkek mintegy 90 százalékának a hangvétele negatív volt a magyarokat illetően.

A magyar kettős állampolgárság kérdésével foglalkozó 26 publikáció, közte 15 ukrán és orosz nyelvű, az egyszerűsített honosítást lehetővé tevő Magyarországot olyan revizionista országként festi le – olvasható egyebek mellett a sajtóelemzésben.

A kutatásból kiderült, hogy a vizsgált időszakban a kárpátaljai sajtó intenzíven foglalkozott Magyarországgal, a magyar kormány tevékenységével, az ukrán-magyar viszony alakulásával és a kárpátaljai magyarsággal. „Az ukrán hírportálokon a kárpátaljai magyarokat egyértelműen jogsértő magatartást követő állampolgárokként tüntették fel, akik nincsenek tekintettel az ország hatályos törvényeire. Magyarországot revizionista országként festik le, amely Nagy-Magyarország visszaállítására törekszik, elősegíti és támogatja a kárpátaljai magyarok szeparatista törekvéseit, veszélyt jelentve ezáltal Ukrajna területi egységére” – zárul a Lehoczky Tivadar Intézet sajtóelemzése.

(MTI)

Forrás
http://www.bumm.sk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...