Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. március 6., vasárnap

Nőnapról nőként..... kicsit más szemmel.....

Minden évben van egy nap, amikor a férfiak virágot adnak a róluk gondoskodó asszonyi kezekbe (itt jegyzem meg,s ajánlom a férfiak figyelmébe, hogy jobb helyeken nem csak 1 ilyen nap van), megköszönve ezzel a reggeli kávékat, a fárasztó napok utáni meleg vacsorákat, az otthon melegét. Mindeközben talán kevesen tudják, hogy ez a nap a Nők napja korántsem ilyen romantikus célzattal alakult ki.
A történelem folyamán egészen a kőkortól kezdve a nő szerepe nagy általánosságban arról szólt, hogy védje a tűzhely, az otthon melegét, gyereket szüljön, neveljen,  amíg a "nagy" és "erős" férfi vadászik, vagy ahogy haladunk a történelemben tovább dolgozik, hogy előteremtse az asztalra valót. Magánemberként csak halkan jegyzem meg, hogy én bizony nem szerettem volna abban a korban élni.....Kiszolgáltatva lenni a férfi kénye kedvének... (bár ha jobban belegondolok néha ma sincs ez másként...)
Na aztán ugye jött a "nagy megvilágosodás", olyan hölgyek akik igenis ráuntak arra, hogy se szavazati jog, se semmi csak hallgassunk és mindig maradjunk a háttérben. Na ez a korszak például sokkal jobban tetszik, magamat ismerve szerintem én is ott haladtam volna az egyenjogúságot követelő nők első soraiban...
A Nőnap kialakulása szorosan kötődik ahhoz az évszázados harchoz, melyet mi nők a világ minden pontján folytattunk sőt folytatunk ma is, hogy a társadalomban egyenlő esélyeink legyenek.
Az ünnepnap kialakulásának történetében egészen 1857-ig kell visszatekintenünk. 1866.IX.3-8. fogadták el azt a határozatot, mely lehetővé tette a nők hivatásszerű munkavégzését.
Magyarországon először 1914-ben emlékeztek meg  ünnepnapszerűen a nőkről. Ám az azóta eltelt években már feledésbe merültek az eredeti célok....A Nőnap ma már nem arról a küzdelemről szól, melyet mi nők hosszú időn át az egyenjogúságért vívtunk. Ezt mi tagadás sikerült elérnünk.  Ma már szinte mindenütt olyan jogokkal és lehetőségekkel indulunk neki az életnek, mint a férfiak. Ugyanolyan nehézségekkel kell megküzdenünk, ugyanolyan keményen kell helytállnunk minden területen. S mellette "természetesen" gyereket szülni, nevelni, háztartást vezetni, bevásárlást  intézni és nem utolsó sorban fittnek s kívánatosnak maradni, mert ugye az sem mellékes szempont...Hiszen nőnek lenni jó!
Mégis az én személyes véleményem az, hogy a teremtés koronája mégiscsak a férfi, s ezt a fene nagy egyenjogúságot egy  napra félretéve én bizony szívesen vagyok ezen a napon csak NŐ a helyzet minden kellemes velejárójával együtt.....
Aztán eljön a másnap, s már csak a virágcsokrok emlékeztetnek a tegnapi nap szép illúziójára.....s újra indul a mókuskerék.....Panaszra nem lehet okunk, hiszen elértük amit akartunk! Hát tessék, akkor most viseljük nőként férfiasan a következményeket....Nembaj, szerencsére jövőre is lesz Nőnap......Tényleg....s Férfinap vajon miért nincs???

6 megjegyzés:

  1. Hm. A női emancipáció a zsidó termékcsaládba tartozik.

    VálaszTörlés
  2. Eredetileg a rómaiba, de szóba jöhet még a katolikus, vagy a munkás "termékcsalád" is, ha már az emancipációnál tartunk...

    VálaszTörlés
  3. Én nagyon szívesen maradnék a szó szoros értelmében,ha lenne férfi aki megkeresné az asztalra valót!
    Válasz a Barnának.

    VálaszTörlés
  4. Kedves a bejegyzés :)
    Férfinap van, csak Magyarországon még nem ünnepeljük, november 19 talán...
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_f%C3%A9rfinap

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen! ígérem utánanézek, s a következő kedves bejegyzésem majd a férfiakról szól:))!

    Üdvözlettel
    Viktória

    VálaszTörlés
  6. No further time expended on the gym, no back pain since of to a number of crunches
    or other stomach exercise routines and no far far more sweaty workout routines basically
    to make certain that your abs seem exceptional.


    Here is my web page ... simply click the next internet site

    VálaszTörlés

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...