Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. március 19., szombat

A Rovás Alapítvány első helyiségnévtáblája Kárpátalján


Kárpátalján elsőként Beregszászon üdvözölhettük a Rovás Alapítvány által készített székely-magyar rovásírásos helyiségnévtáblát. 2011 március 19-én történelmi pillanatnak lehettünk tanúi.... A zord időjárás ellenére sokan vették a fáradságot és részt vettek az első rovásírásos helyiségnévtábla avatón, amely délután 14 órai kezdettel került megrendezésre Beregszász Asztély felőli bejáratánál.
Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Gajdos István, Beregszász polgármestere, Kovács Béla a Jobbik Európa parlamenti képviselője, Sípos László a Rovás Alapítvány kuratóriumi elnöke, Zán Fábián Sándor a beregszászi egyházkerület püspöke.
Az ünnepség a Himnusz éneklésével kezdődött, aztán Beregszász város polgármestere osztotta meg a jelenlévőkkel a gondolatait. Ezt követően Kovács Béla képviselő úr adott hangot azon reményeinek, hogy ez a táblaállítás az első Kárpátalján, de remélhetőleg a magyarlakta falvak polgárai részéről lesz igény sok sok ilyen tábla állításra, hiszen a cél az, hogy minden magyarlakta községnek legyen rovásírásos helyiségnévtáblája. Ünnepi köszöntőt mondott Sípos László a Rovás Alapítvány elnöke, hangsúlyozva a rovásírás megismerésének a fontosságát. A ceremónián képviseltette magát a beregszászi Bendász István cserkészcsapat is.
Amikor a helyszínre érkeztem, senki nem volt még ott. Az eső szakadt, a szél fújt,  s Kárpátalja első rovásírásos táblája ott árválkodott egymagában. Aztán szép lassan elkezdtek gyülekezni az emberek. Megjelent az első magyar zászló, jelezve az esemény fontosságát, majd nemsokára egy Árpád-sávos lobogót pillantottam meg... Örömmel vettem tudomásul, hogy érdekli az embereket az avatóünnepség. S ez csak jót jelenthet! Magyarságunkat megélni, kinyilvánítani sokféle képen lehet. A mai alkalom az egyike volt az ilyen lehetőségeknek. S a mai naptól Beregszász határában álló tábla hirdeti, hogy itt magyarok élnek! Magyarok, akik büszkék a múltjukra..... S még ha egyenlőre ismeretlen fogalom is a hétköznapi ember számára a rovásírás, bízom benne, hogy nyitottak az emberek, őseink eme csodálatos hagyatékának a megismerésére.

Az ünnepség a székely Himnusz eléneklésével ért véget itt kint az esőben, de tovább folytatódott a Beregszász Illyés Gyula Színházban, ahol is 16 órától  a Credo verséneklő együttes teremtett nagyszerű hangulatot, majd azt követően az érdeklődők meghallgathatták Usztics Mátyás "   Magor és magyar nyelv " című előadását.




2 megjegyzés:

  1. Köszönjük a beszámolót, Viki!
    További sok sikert és reméljük, tényleg egyre több tábla lesz Kárpátalján is.

    www.rovas.info

    VálaszTörlés

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...