Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. június 23., csütörtök

Még mindig a magyar himnusz a téma.....


Egy héttel a beregszászi járási tanács (közgyűlés) után csütörtökön a beregszászi városi tanács tagjai is egyhangúlag megszavazták, hogy a jövőben a testület ülései az ukrán állami himnusz mellett a magyar nemzeti himnusszal kezdődnek.
A magyar himnusz lejátszásának a hivatalos ügyrendbe történő felvételét a beregszászivárosi tanács mind a 62 képviselője megszavazta. A testület tagjainak egyharmada nem magyar nemzetiségű – adta hírül az ua-reporter.com ungvári internetes hírportál.
Az Ukrajnában igen nagy médiavisszhangot keltett kérdéssel kapcsolatban, hogy hozhat-e Ukrajnában a beregszászi járási tanácséhoz hasonló döntést helyi önkormányzat, Tóth Mihály, a jogtudományok kandidátusa, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiszteletbeli elnöke az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap csütörtöki számának nyilatkozva elmondta: Ukrajnán belül valószínűleg precedens nélküli esetről van szó. Szerinte azonban a határozat jogszerű, mert az illető szerv a törvény által meghatározott hatáskörön belül járt el.
A helyi önkormányzatokról szóló ukrán törvény lehetővé teszi a járási és megyei tanácsoknak, hogy az ülésszakokon meghatározzák az adott régió szimbólumainak tartalmát, illetve azok használatának rendjét. Ebből kiindulva a Bereg-vidéki képviselőtestület a törvény által meghatározott joggal élt – vélte a szakember. Mint hangsúlyozta, a nemzeti kisebbségekről szóló törvény szerint Ukrajnában az állam minden kisebbségnek garantálja a nemzeti-kulturális autonómiát, ennek keretében pedig a nemzeti jelképek használatát is.
Arra a kérdésre, hogy szolgálhat-e egy nemzet, illetve egy ország állami jelképe ukrajnai helyi közösség szimbólumául, a jogász elmondta: a helyi önkormányzat képviseleti szerve jogosult dönteni az adott közösség szimbólumairól, illetve azok használatának rendjéről. Egy nemzeti közösség (kisebbség) által jelentős számban lakott közigazgatási egység  helyi” szimbóluma jogosan lehet az adott nemzet egészének egyik szimbóluma abban az esetben is, ha az történetesen egy államnak is szimbólumául szolgál – emlékeztetett Tóth Mihály.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...