Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. június 18., szombat

A szovjet idők "kísértete" Bótrágyon

szovjet_emlekmu_botragy A szovjet érában jobb sorsra érdemes szülőföldünk több településén is emlékműveket emeltek a "hős" szovjet katonák tiszteletére, akik 1944 "dicső" őszén "felszabadították" a "fasiszta elnyomás alatt sínylődő" Kárpátalját, s ennek eredményeként mi is elindulhattunk a vörös ötágú csillag által beragyogott lenini úton a szögesdrótkerítéssel, műszaki zárral és őrtornyokkal körülkerített kommunista "paradicsom" felé (hiába, no, vigyáztak rá, nehogy kimeneküljünk a bolsevista "édenkertből").

A beregszászi járási Bótrágyon, ezen a mondhatni színmagyar településen máig is egy hatalmas méretű "hősi" emlékmű emelkedik a falu peremén, az immár községházaként működő egykori kolhoziroda előtt. A szovjet katonai szuronyokat stilizáló keretek között három, legalább három-négy méter magas szobor tekint alá a szemlélődőre: egy géppisztolyára támaszkodó, illetve egy szélben lobogó zászlót tartó szovjet katona, valamint egy lángoló kandelábert a magasba emelő nőalak (talán a győzelem istennője?). Én viszont e megalomániás monumentumot nézve csak arra tudok gondolni, mennyi szenvedést hozott Kárpátaljára s kiváltképp az itteni magyarságra a szovjet "felszabadítás". Nemzetrészünk gerincének a megroppantása végett, egy hónappal a Vörös Hadsereg bevonulása után, több tízezer magyar férfit indítottak el a maguk via dolorosáján (a szenvedések útján) "a népek atyja", a "nagy" Sztálin kényszermunkatáborai felé, ahol - illetve már az odaút során - éppen olyan "emberségesen" bántak a foglyokkal, mint az SS-őrök a náci koncentrációs táborok rabjaival. Igaz, a szovjet lágerekben nem épültek gázkamrák, illetve krematóriumok, de a hastífusz, az éhezés, a fagy, valamint a végsőkig kimerítő munka is hatásos emberpusztító eszköznek bizonyult. Bótrágyról is 153 lakost hurcoltal el a Gulágra, akik közül 78-an odavesztek.
A "felszabadulást" követő szocialista társadalmi átalakulás során "a nép ellenségeivé" lettek a földműveléshez értő, dolgos, ezért módossá vált gazdák, a földbirtokosok, valamint a kisebb-nagyobb cégtulajdonosok, akiket magyarán kiraboltak a mezőgazdaságból élők egész rétegét sújtó kollektivizálás, illetve a vállalkozókat kifosztó államosítás során, mert az új rendnek csak gazdaságilag kiszolgáltatott helyzetű, a megélhetés terén teljesen az államtól függő tömegekre volt szüksége.

- Tizenhárom éves voltam, amikor 1944 októberében Bótrágyra is bejöttek az orosz csapatok - emlékezik vissza a nyolcvanéves Marton Dániel. - Többségük - Bátyú felől jövet, Harangláb felé tartva - csak átvonult a falun, s persze, itt is előszeretettel gyűjtögették az órákat, volt olyan katona, aki hat darab karórát fűzött fel a karjára, de az ébresztőórákat sem vetették meg. Ugyanakkor nem értettek hozzájuk, s azt sem tudták, mit csináljanak a lejárt szerkezetekkel (mondanom sem kell: a "hősi" emlékművön ábrázolt szovjet hadfiak karján egyetlen óra sem látható - L. M.).
- 1985-ben azután az akkor Veress Gábor által vezetett beregszászi járási pártbizottság azt indítványozta a bótrágyi Győzelem Kolhoz elnökének, a Cserkaszi megyéből származó Vladiszlav Buzovszkijnak, hogy a nagy honvédő háborúban kivívott győzelem 40. évfordulójára állítsanak fel egy hősi emlékművet a faluban - emlékezik vissza Molnár Balázs akkori tanácselnök. - A három szoboralakot ungvári képzőművészek készítették, a kolhoz munkásai pedig április 10-től május 9-ig éjjel-nappal építették a talapzatot meg a szuronyokat formázó kereteket, hogy a győzelem napjára felavathassuk az emlékművet.
- Annak idején virágágyásokat alakítottak ki a szoborkompozíció körül, amellett fényszórókkal is körülvették, hogy éjjel díszkivilágítást kapjon, s míg tartott a szovjet éra, az iskolásoknak, a kolhozistáknak "kötelezően önkéntes" jelleggel minden évben ki kellett vonulniuk az emlékműhöz, hogy ott ünnepeljék meg a győzelem napját - magyarázza Horváth Árpád, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke. - A virágágyásoknak meg a projektoroknak viszont már hírük-hamvuk sincs, sőt a '90-es években még az emlékműre szerelt, rézből öntött szovjet szimbólumokat, az ötágú vörös csillagot, a sarlót és a kalapácsot is leszerelték, hogy eladják mint fémhulladékot. Amúgy a helybeli lakosságot nem igazán zavarja a szovjet hősi emlékmű megléte.
Láthatjuk tehát, hogy míg az ukrán soviniszták minden alap nélkül támadják a magyar vonatkozású emlékműveket - lásd az ungvári Petőfi-szobor festékkel való leöntését, vagy éppen a vereckei honfoglalási emlékmű többszöri megrongálását -, addig egy magyar faluban nem kelt politikai indulatokat egy szovjet hősi emlékmű, mely pedig csakugyan fájó emlékeket ébreszthetne bennünk. Csakhát társadalmi-gazdasági krízisek alkalmával a szélsőségesek előszeretettel kovácsolnak politikai tőkét egy gyengébb kisebbség, jelen esetben a kárpátaljai magyarság elleni kirohanásokkal, melyekkel szemben talán csak az anyaországtól számíthatunk védelemre.


Forrás

1 megjegyzés:

  1. Élénken él az emlékezetemben, amikor iskoláskoromban ezen emlékmű előtt avattak "októbristává" majd "pionírrá". Teljes tanári gárda felügyelete mellett, úgynevezett "szubotnyikokon"kellett rendben tartanunk az emlékmű környékét... Természetesen iskolaidőn kívül...

    VálaszTörlés

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...