Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. június 26., vasárnap

Nemzeti himnuszunk élezi ki a „magyarkérdést”?



magyarsag_01
Az ukrán ultranacionalisták „ajándékot" kaptak azzal, hogy a beregszászi járási tanács (közgyűlés) megszavazta a magyar himnusz lejátszását az ülésein, ráadásul a döntés ismét kiélezte a „magyarkérdést" Kárpátalján – írta szombaton megjelent számában a Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilap.
A mértékadó kijevi kiadvány terjedelmes helyszíni riportban számol be a magyar himnusz ukrán állami intézményben történő hivatalos használatáról szóló, Ukrajnán belül szokatlanul nagy visszhangot kiváltott beregszászi járási képviselő-testületi döntés körülményeiről. Mint a cikk megállapítja, a Beregszászi járás különleges régió, az egyetlen olyan közigazgatási egység az országban, amelyben a kárpátaljai népesség 12 százalékát kitevő magyarok vannak többségben 76,3 százalékos arányukkal.
Az írás szerint ennek ellenére némiképp furcsa a járási tanács egyhangú döntése arról, hogy ülésein ezentúl az ukrán mellett a magyar himnusz is elhangzik, mivel a testületet alkotó hat párt képviselőinek a kétharmad része ugyan magyar nemzetiségű, ám a két magyar pártnak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnek (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) együttesen sincs meg az egyszerű többsége. Ráadásul a magyar himnuszról szóló 2011. június 17-i döntést, amelyet a képviselők mind a bizottságokban, mind az elnökségben megvitattak, minden ellenvetés nélkül elfogadták és megszavazták a nem magyar nemzetiségű testületi tagok is – olvasható a lapban, amely ugyanakkor egy, a neve elhallgatásával nyilatkozó beregszászi képviselőre hivatkozva nem zárja ki, hogy valaki felülről szervezte meg a szavazást, ezért lett egyhangú az eredménye.
A kiadvány szerint komoly választás előtt áll a beregszászi járási képviselő-testület, mert legközelebbi ülésén döntenie kell arról, hogy érvényben hagyja-e a magyar himnusszal kapcsolatos határozatát, amelyet időközben – alkotmányellenességre hivatkozva – megóvott a helyi ügyészség. A kérdés körül nagy vita várható, s ha a képviselők nem vonják vissza döntésüket, akkor az ügy bíróság elé kerül – emlékeztet a cikk.
A hetilap írása ugyanakkor azt sugallja, hogy a kárpátaljai magyaroknak nem érdemes elvi kérdést kreálni a nemzeti himnuszuk ügyéből,mivel az utóbbi időben már amúgy is túlságosan magukra vonták az ukrajnai közvélemény, a titkosszolgálatok és a politikai pártok figyelmét, elengendő csak a kettős állampolgárság vagy a Vereckei honfoglalási emlékmű körüli bonyodalmakra gondolni. Ráadásul ezek a fejlemények talált kincset jelentenek az ultranacionalista pártok számára, hiszen ezek Kárpátalján szinte kizárólag csak magyarellenes nyilatkozatokkal és akciókkal tudnak hírt adni magukról - olvasható a cikkben. "A szélsőséges politikai erők soha nem tudtak komoly befolyásra szert tenni Kárpátalján,ám ha a következő választásokon mégis támogatásra találnak az kizárólag a magyarok tevékenységének lesz köszönhető" - állítja a kijevi hetilap,mely szerint a beregszászi járási tanács magyar himnusszal kapcsolatos döntése is ennek a bizonyítéka. 
Forrás
http://www.karpatalja.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...