Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. június 29., szerda

A ruszin nép igen, létezik....avagy válasz egy blogolvasónak

Egy olyan nép esetében, amely sohasem élt valamelyest is elkülöníthető politikai formációban természetes módon fogalmazódik meg a kétely, eljut e ez a közösség valaha is az autonómiai függetlenségig? A minap egy olvasóm megkérdezte tőlem egy blogbejegyzésem kapcsán, hogy  te,Viki, véleményed szerint ésszerű dolog ruszin kérdésről beszélgetni Kárpátalján? Egyáltalán léteznek még a ruszinok? Kissé rácsodálkoztam tudatlanságára ám bevallom gondolkodásra és némi kutakodásra késztettet...
Nos a kérdésre a válsz igen egyszerű és egyértelmű még egy olyan bonyolult etnogenezis esetében is, mint a ruszinoké: a ruszin nép igen, létezik, amennyiben annak definiálja magát!
A folytonos és igen kései betelepülésnek köszönhetően az ukrán és a ruszin nyelv ma igen közel áll egymáshoz. Ismerünk olyan európai népeket, ahol sokkal kisebb nyelvi különbségek is az önálló nemzet tényét igazolják. S bár nem erre a tájra jellemző, de megemlíthetjük azt is, hogy ma, elveszett-elfelejtett nyelvük hiányában számos népcsoport ápolja nemzettudatát azt a hagyománytudatra építve.
Felmerül a kérdés, van e a hazai ruszinoknak anyaországuk? Ha lenne, Kárpátalja lenne az, ahol ma kb.800.000 ruszin él. Kárpátalja csak nem 1000 évig Magyarországhoz tartozott, az első világháború után Csehszlovákiához, a második után pedig a Szovjetunióhoz csatolták. Köztudottan soha nem tartozott Ukrajnához, mégis a Szovjetunió eme utódállama csökönyösen ragaszkodik ehhez a területhez a mai napig, ugyanakkor az itt élő ruszinoknak, magyaroknak és egyéb kisebbségeknek nem biztosítja az alapvető nemzetiségi jogokat sem.
A ruszinság területi elhelyezkedése jelenleg a következőképpen néz ki.Ám előtte megjegyezném, hogy a ruszinokat joggal nevezik Közép- Európa kurdjainak, hiszen szétszórva élnek a régió nyolc országában: Ukrajnában, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Horvátországban., Szerbiában és Magyarországon.
A legtöbben, becslések szerint 770-800 ezren itt nálunk Kárpátalján élnek 10 városban, 28 város jellegű településen és 560 faluban. Ruszinok kivétel nélkül minden kárpátaljai faluban találhatóak, tehát 561-ben és ha figyelembe vesszük, hogy ezek közül csak 72 falu magyar és néhány falu román többségű, akkor kiderül, hogy mintegy 480 falu ruszin többségű.
Az említett 561 kárpátaljai falu közigazgatásilag 257 községi tanácson belül funkcionál. Ruszin többségű minden kárpátaljai város és város jellegű település.
Szóval ilyen tekintetben igencsak kijelenthetjük, hogy van értelme Kárpátalján ruszin kérdésről beszélni, üzenem ezúton is a kedves Névtelen  blogolvasómnak!

A számadatok Dr.Popovics Tibor kutatási eredményei

Forrásanyagok
http://ruszin.freeweb.hu/
http://mek.niif.hu

Kapcsolódó
Na, de kik is azok a ruszinok?
Ruszin- magyar kérdés Kárpátalján...1.Közös - rusz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...