Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. június 24., péntek

Újabb diszkriminációs észrevétel...


katyu
Kárpátalja magyarlakta vidékein az országos jelentőségű főutak kivételével katasztrofális közútjaink állapota, balesetveszélyes a közlekedés rajtuk. A Beregszászi járás tóháti térségéből Ungvárra utazók például inkább tesznek egy tekintélyes kerülő utat és Makkosjánosi érintésével Munkácson keresztül jutnak el Ungvárra, mint hogy a sokkal rövidebb, ám igen rossz állapotban levő Makkosjánosi-Csap útvonalat válasszák. Várhatók-e idén útjavítási munkálatok Kárpátalja magyarok lakta járásaiban a helyi jelentőségű utakon? - érdeklődtünk az illetékes megyei közútfenntartó szolgálatnál (Ukravtodor).
Volodimir Tverdohlibnek, a szolgálat pénzügyi kérdésekkel foglalkozó helyettes vezetőjének tájékoztatása szerint a helyi jelentőségű utak javításához a megyének évi 180 millió hrivnyára lenne szüksége, ezzel szemben ennek az összegnek mindössze 20 százalékából gazdálkodhatnak: az állami költségvetésből 27 millió 800 ezer, a megyei és járási költségvetésekből 4 millió 300 ezer hrivnyát utaltak ki útjavításra idén. Ezekből a pénzekből csak a kátyúzási munkálatokra jut pénz, útburkolatcserére nem - tette hozzá. A beregszászi, a munkácsi, a nagyszőlősi és az ungvári járásokban tervbe van véve, illetve már folyamatban van az utak kátyúzása. Az említett Makkosjánosi-Csap útszakasz javítására 512 ezer hrivnyát fordítanak idén. Az évek óta szinte járhatatlan Barkaszó-Zápszony út javítására 50 ezer hrivnyát utaltak ki, tudtuk meg. Tverdohlib bevallotta, hogy ebből a pénzből bizony nem tudják elvégezni a kátyúzást az út teljes hosszán.
Több olvasónk is jelezte, miszerint a magyarok által lakott járásokban (lásd a Szőlős-Beregszász-Csap útvonalat) diszkriminatív módon sokkal rosszabb az utak állapota, mint más járásokban. Megkérdeztük a helyettes vezetőt, miért van ez így, amire az volt a válasza, hogy a hegyvidéki járásokban még rosszabb az utak állapota.


Forrás
http://www.karpatalja.ma/kozelet/2717-katyus-utjaink



















1 megjegyzés:

  1. Mostanában több alkalommal jártam a Huszt-Técső útvonalon és bizony igazán mondhatom, ahogy Újlakot elhagyjuk, kátyúknak nyoma sincs!

    VálaszTörlés

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...