Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. május 18., szerda

Csernobil sebe máig sajog....avagy gondolatok az atomkatasztrófa 25-ik évfordulóján


A közelmúltban Japánban bekövetkezett természeti katasztrófa következtében megsérült a fukusimai atomreaktor. Ennek kapcsán ismét közbeszéd tárgya lett Csernobil is.Összehasonlították a katasztrófa méretét. Újabb Csernobilként is emlegették. Csakhogy a japán emberek nem estek pánikba-sem pedig Európa, sőt Amerika sem-, mert bíztak a vezetésben. Tudták, hogy mindent megtesznek az emberek védelméért. Míg az akkori Szovjetunió és az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság kormánya napokig eltitkolta a katasztrófa tényét is, "megengedte", hogy a nép felvonuljon május elsején, boldogan majálisozzon, mit sem sejtve a fejük felett gyülekező már nem csupán vészjósló, hanem gyilkos felhőkről.
Huszonöt évvel ezelőtt gyönyörűen sütött a nap, azon az április végi napon,amikor a szörnyű katasztrófa bekövetkezett Csernobilban. De a híradások erről nem szóltak....Néhány nap múlva, békésen és vidáman ünneplők tömege-gyerekek, apukák, anyukák, nagyszülők- vonultak ki a városok, így a Csernobilhoz mindössze 40 km- re fekvő Kijev utcáira is május elsejét köszönteni... És a híradások még mindig hallgattak....Pedig április 26-án Ukrajna népének,de nem túlzás azt állítani, hogy egész Európa népének fekete napja jött el. Az addig békés célokra használt atomenergia megbosszulta az emberi felelőtlenséget: robbanás történt a csernobili atomerőműben, ami az ukrajnai lakosság ezreinek életét változtatta meg, hozott gyászt,bánatot, szomorúságot emberek milliói számára.
Az atomrobbanás hatása máig nem múlt el. Hisz az akkor ott szolgálatot teljesítők köréből mindmáig szedi áldozatait a " fekete fájdalom". És utódaik sem élhetik gondtalanul az életüket.Egy embertelen, könyörtelen világ áldozatai ők. Csernobil sebe máig sajog....
A katasztrófa huszonötödik évfordulóján Ukrajna szerte megemlékezéseket tartottak. Emlékeztek az áldozatokra. Nem véletlen, hogy sokan még most is kemény szavakkal bírálják az akkori vezetést, mert titkolóztak, hallgattak.
Huszonöt év elteltével szeretnénk azt hinni, hogy a jövőben meg tudják akadályozni a hasonló katasztrófákat, hogy Európa hatást tud gyakorolni az ukrán vezetésre, és - saját érdekében is- segít megoldani a csernobili atomerőmű biztonságossá tételét. Erre most az évforduló kapcsán sok ígéret hangzott el, bízzunk benne, hogy meg is valósul.

Részleges forrás: Bereg info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...