Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. május 29., vasárnap

Ukrán külügyi álláspont a kettős állampolgárság kérdéséről

Ukrajna Külügyminisztériuma egyenlőre nem tekinti politikai problémának a kárpátaljai magyarság számára kiállított, második állampolgárságot tanúsító okiratot. A külügy úgy nyilatkozott, hogy Magyarország biztosította őket afelől, hogy a második állampolgárságot az ukrán állampolgárok mindössze jelentéktelen hányada kapja meg, így ez semmilyen negatív hatással nem lesz Ukrajnára nézve. A magyar kormány szerint ez mindössze egy történelmi igazságszolgáltatási lehetőség az elszakított területen immár kisebbségként élő magyarság számára.
Az ukrán Külügyminisztérium kiemelten hangsúlyozza, hogy a második állampolgárság felvételének felelősége, csakis az állampolgárt terheli, nem pedig az okmányt kiállító hatóságot! Tehát a törvényt nem a követségek, hanem maguk az állampolgárok sértik meg- áll a közleményben.
Az  ukrán hatalom nagy felelőtlenségnek tartaná a második állampolgárság felvételének törvényes engedélyezését.
A magyar kormány első esetben ad a határain kívűl élő magyaroknak állampolgárságot, de nem gondol bele a vele járó következményekre, jelen esetben az ukrán állampolgárokra nézve- áll az ukrán külügy közleményében.
Meg nem erősített hírek szerint az ukrán titkosszolgálat folyamatos megfigyelés alatt tartja az állampolgársági kérdést, mert véleményük szerint fenn áll az a veszély, hogy a magyar kormány bármikor területi követeléseket támaszthat Ukrajnával szemben.
" Ha azt fogjuk észlelni, hogy a magyar kormány bármilyen módon instabilitást fog provokálni Kárpátalján, a mi fellépésünk nagyon szigorú lesz! Mindaddig, amíg ez nem következik be nem tekintjük politikai problémának a hivatalos magyar okirat kiadásának tényét..."- áll a  külügyi közleményben.

Forrás: http://ua-reporter.com
Fordította: Váradi Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...