Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. május 13., péntek

Titkosszolgálat nyomoz a kárpátaljai visszahonosítást igénylők után


 Késik a Magyar Külügyminisztérium állásfoglalása a visszahonosított kárpátaljai magyarokat ért incidens kapcsán – írta szerdán internetes honlapján a Kijevben szerkesztett Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilap, amely úgy tudja, hogy az állásfoglalásnak hétfőn, 2011. május 9-én kellett volna megjelennie.
A mértékadó kiadvány ungvári tudósítója annak járt utána, hogy az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBUkárpátaljai főosztálya április végén kihallgatta azokat a kárpátaljai magyarokat, akik az ukrán hatóság gyanúja szerint állampolgársági esküt tettek Magyarország ungvári főkonzulátusán.
A hetilap érdeklődésére Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke elmondta, hogy az ukrán nemzetbiztonsági hivatal Ungváron mintegy húsz kárpátaljai magyart hallgatott ki az ügyben. A kisebbségi vezető közölte, hogy a magyarokra nyomást gyakoroltak: figyelmeztették őket, hogy kellemetlenségeik lehetnek a munkahelyükön, üzleti vállalkozásaikat és tanulmányaikat illetően, vagy akadályba ütközhet külföldi utazásuk.
A cikk, amely a hetilap szombaton utcára kerülő számában lesz olvasható teljes terjedelemben, utalt az SZBU kijevi sajtószóvivői irodájának nyilatkozatára, amely kategorikusan visszautasította Kovács állításait, leszögezve, hogy az SZBU eljárása teljesen megfelelt a hatályos ukrán törvények szellemének és Ukrajna államérdekeinek, s a kihallgatottakat semmilyen kínzásnak nem vetették alá. A hetilap szerint riporterének nem sikerült kapcsolatba lépnie az SZBU által kihallgatott magyarokkal, amit a KMKSZ elnöke azzal magyarázott, hogy az embereket megfélemlítették, ezért nem hajlandók sem az ukrán, sem a magyar médiában megjelenni.
Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat kárpátaljai kirendeltségén a hetilapot arról is tájékoztatták, hogy a hatályos ukrán törvények esetleges megsértésének felderítése és a törvénysértések tényének dokumentálása céljából az SZBU munkatársai több olyan ukrán állampolgárt hallgattak ki, akik megkapták a magyar állampolgárság visszaadását igazoló okmányt. A kihallgatás a szóban forgó személyek beleegyezésével, alkotmányos jogaik megsértése nélkül történt – így az SZBU kárpátaljai főosztálya, amely az általa összegyűjtött anyagokat megküldte az ukrán külügyminisztériumnak, hogy Kijev azok alapján hivatalos magyarázatot kérhessen Magyarországtól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...