Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. május 16., hétfő

A KMKSZ választmánya a kárpátaljai magyarokat ért inzultusról......


A magyar állampolgárság felvételével gyanúsított kárpátaljai magyarok ukrán titkosszolgálati zaklatása nyomán előállt helyzetet vitatta meg szombaton a Nagyszőlőshöz közeli Nevetlenfaluban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) választmánya.
Helyzetértékelő beszámolójában Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a többi között hangsúlyozta: nagyon súlyos inzultus értkárpátaljai magyar embereket az ukrán állam egyik hatósága részéről az egyszerűsített eljárásban történő visszahonosítás ürügyén. Ám az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU megfélemlítési akciója nem egyének ellen folyik, annak célpontja a kárpátaljai magyar közösség egésze - tette hozzá. Megjegyezte: a KMSZ csak akkor tudná biztosítani a titkosszolgálat által vegzált magyarok jogvédelmét, ha a törvénytelenül meghurcoltak ügyészségi feljelentést tennének jogaik megsértése miatt, ám ezt eddig közülük senki nem merte meglépni.
A KMKSZ elnöke hangsúlyozta: igen nagy a baj, hiszen az ukrán állam egyik szerve megsértette az ország alkotmányát és az emberi jogok biztosításáról szóló több nemzetközi szerződést, amelyeket Ukrajna is aláírt. Ebből adódóan a KMKSZ-nek a történtek súlyának megfelelő módon kell reagálnia - emlékeztetett Kovács.
A szervezet választmánya az ügyről nyilatkozatot fogadott el, amely leszögezi, hogy az ukrán titkosszolgálat, az SZBU minden jogalap nélkül rendelt be, fenyegetett meg és vádolt azzal kárpátaljai magyarokat, hogy magyar állampolgárságot vettek fel, miközben az ukrán törvényekben ilyen bűncselekmény vagy szabálysértés nem szerepel.
"Az ukrán állam arra használta fel biztonsági szolgálatát, hogy Ukrajna jogrendjéből kilépve, alapvető emberi és állampolgári jogokat sértve megfélemlítési akciót hajtson végre a kárpátaljai magyar közösség ellen. Ez a gyakorlat alkalmas az ukrán-magyar államközi viszony megrontására, Ukrajna nemzetközi tekintélyének további aláásására, s a legsötétebb sztálini időket idézi" - olvasható a nyilatkozatban, amely megállapítja, hogy az eset egy magyarellenes kampány eddigi legsúlyosabb eleme, az ukrán állam történetének legsúlyosabb provokációja.
A negyven ezres taglétszámú KMKSZ választmánya felszólítja Ukrajna vezetőit, de mindenekelőtt Viktor Janukovics elnököt, hogy állítsák, illetve állítsa le a totalitárius államokra jellemző titkosszolgálati akciót, és annak kitervelőit, valamint végrehajtóit az ügy súlyának megfelelően vonják felelősségre.
Forrás: 
MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...