Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. május 23., hétfő

Kárpátaljai magyar szemmel a 2011-es Beregszászi Városnapokról....

2267.5 2267.3

Idén is, mint minden évben május 20-21 én került sor a Beregszászi Városnapok megrendezésére. Az időjárás kegyeibe fogadta a város utcáin sétálókat, előadókat, kereskedőket egyaránt. Gyönyörű szép nyarat idéző meleggel ajándékozta meg a Jóisten az embereket.
A tudósításokat, képriportokat elnézve mégis hiányérzetem támad....
Gyönyörű, korhű ruhákban felvonuló, csillogó szemű ifjak és leányok. Etnikai szemszögből nézve 80-90% magyar, a korhű ruhák is a magyarságukat hivatottak hangsúlyozni....S lám mégis mindenik kezében az ukrán diaszpóra jelképét látom a kék-sárga ukrán nemzeti lobogót.....Vajon nem tűnt fel senkinek, hogy azért Beregszász  többségében magyar lakta város? Maga az egész felvonulás a szovjet éra hangulatát idézte. Nem e lett volna méltóbb hozzánk, magyarságunkhoz, ha a felvonulók kezében nem csak ukrán hatalmi jelképeket láttunk volna?
Bár a rendezvény üde színfoltja volt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátalja Magyar Főiskola felvonulása, akik korhű ruhában megidézték a Rákóczi szabadság harc kezdetét jelentő zászlóbontást.
De megjegyzem, hogy a fotón Rákóczi zászlaja mellet ukrán zászlót látok...


2267.1  


Felmerül a kérdés, s úgy vélem jogosan, hogy hol vannak ilyenkor a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek???
Miért hagyjuk, hogy magyarságunkat ismét megtiporják, semmibe vegyék? Miért nem hallatják a kárpátaljai magyarok ilyen esetekben a hangjukat?
Ne felejtsük el: " Néma gyermeknek anyja sem érti a szavát!" 







1 megjegyzés:

  1. Viki, itt te vagy az érdekvédelmi szervezet, én úgy látom.

    VálaszTörlés

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...