Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. május 24., kedd

Na, de kik is azok a ruszinok?


Egy kis szláv néprajzi utazás első állomására invitálom a kedves olvasót, ahol megismerhetnek 4 szláv népcsoportot: a ruszinokat, a morvákat, a huculokat és a tótokat.
A magyarokkal szinte kezdetektől együtt élő valamennyi nép és nemzetiség közül talán a ruszinok sorsa a legsajátosabb, hisz soha nem volt önálló államiságuk vagy területi elhatárolódásuk. Nemzeti identitásukat, önálló entitásukat a ruszinok görög keleti vallása, gazdag és színes szellemi,és tárgyi néprajzuk, valamint a sok évszázados magyar-ruszin együttélésből fakadó történelmi tudatuk határozza meg. A ruszinság történetével kapcsolatban az " Árpád magyarjainak , csatlakozó népként történő bejövetel" - es eposz dominál főként. Legjellegzetesebb ruszin városok Ungvár és Munkács, de Beregszász, Nagyszőllős és Huszt is ebbe a kategóriába sorolható.
Az Északkeleti-Kárpátok völgyeiben és medencéiben több hullámban megtelepedett ruszinoknak már a történelmi időkben is többféle elnevezése alakult ki.Nevezték őket rusznyákoknak, kisoroszoknak, ruténeknek és kárpátukránoknak, többnyire attól függően, hogy a vidék sorsa miként alakult.
Maga a ruszin szó igen régi hagyományokra tekint vissza. A magyar történelemben ugyanis hosszú időn át " rusz "-nak nevezték az Északkeleti-Kárpátoktól keletre húzódó területeket és ezért az onnan betelepülök értelemszerűen a ruszin megjelölést kapták. A Lengyel királyságban és a Litván nagyhercegségben az írott nyelv alkalmazását nevezték ruszinnak, így ez is nagyban hatott a népnév kialakulására.
A ruszinok önmeghatározása egy idő után megkülönböztetésként szolgált, vagyis azt értették alatta, hogy ők nem orosz eredetű, de egy időben orosz fennhatóság alá került szlávok.


Forrás: http://mek.oszk.hu/

2 megjegyzés:

  1. Posta Imre egyik megjegyzése jut eszembe, egy előadásán mondta volt, hogy "manapság, mikor annyi botcsinálta amatőr történész, néprajzos és egyéb társadalomtudós dolgozik a Kárpát medencében...zárójelben, sokkal nagyobb teljesítménnyel, mint a hivatásos állami támogatottságúak..."
    És ez így is van.

    VálaszTörlés
  2. Ezt nem mindenki látja ám így, Barna! Olyan is van, aki azt mondja "amatőr" az írás...Bár én soha nem állítottam az ellenkezőjét, viszont a kellemetlenkedő "Névtelen" által írt megjegyzést eltávolítottam mert rosszul tűröm a negatív kritikát, ami ráadásul nem is volt építő jellegű!

    VálaszTörlés

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...