Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. május 30., hétfő

A Magyar Hősök napjára emlékezett a Credo klub Vereckén......

Kovács Dezső élménybeszámolója a Vereckei hágón tartott megemlékezésről:

Május 29-én, vasérnap a Hősök napján a Credo klub családi kirándulást szervezett a Vereckei emlékműhöz. Reggel 8 órakor indultunk el Beregszászból. Kissé aggódva vágtunk neki az útnak, mivel szabadtéri programhoz készültünk és igencsak borús volt az időjárás. Ahogy elhagytuk Munkácsot egyre sötétebb esőfelhőkbe ütköztünk. Szolyva szakadó esővel fogadott minket.
Megérkezvén Alsó-Vereckére nagy örömmel tapasztaltuk, hogy megszűnt az eső, a sötét esőfelhők szakadozni kezdtek. felfelé menet egyre jobb idő következett ránk, mígnem a hegy tetejére érve kellemes kirándulóidő fogadott minket.
11 órakor megérkeztek a barátaink, kipakoltunk, sátrat bontottunk. Breza Enikő csodálatos hangjával hívogatott a Vereckei emlékmű aljához mindenkit, ahol Dávid Árpád mező-gecsei református lelkész szórta szét Isten élő igéjét.
Mint az már szokássá vált a Credo koncertet Dr. Tóth Csaba Attila szekszárdi fogorvos, a magyarországi Credo Alapítvány elnöke nyitotta meg. A Credo együttes koncertjének első felében a Trianoni békediktátum 91. évfordulójára emlékezett.
Ezt követően nekiláttunk a szalonnasütésnek, hogy gazdag lelki táplálék után a testünket is tápláljuk.
Sokat először találkoztak, de mindenki ismerősként üdvözölte egymást, volt bennük valami közös, ami idevonzotta őket a Kárpátok szent bércére, a Vereckei emlékműhöz.
Folyamatosan érkeztek barátaink Kárpátaljáról és az anyaországból egyaránt. Adorján Béla barátommal érkezett meg Varga B. Tamás dalnok, ismert előadóművész, valamint nagy meglepetésünkre Kátai Zoltán Magyarország egyik leismertebb énekmondó és lantművésze is. Hamar előkerült a csomagtartóból a lant, a koboz és a gitár. A szalonnasütés közben fölcsendültek az ismerős dallamok, amelyek éneklésre késztették a tűz körül ülőket. Egyszer csak megszólalt a jelzőkürt, ami ismét hívogatott a Credo együttes koncertjének folytatására. A hangulat egyre inkább fokozódott, körbeálltuk az emlékművet Árpád-sávos és nemzeti színű zászlókkal egyetemben- énekkel és imádsággal mostuk le a gyalázatot.
A Credo együttest követően Varga B. Tamás koncertje vette kezdetét, amelynek dalai jókedvre derítették még a felhőket is, mert lassan eltáncoltak a fejünk felől.
Őt követte Marcsák Gergely, ungvári egyetemista előadása, aki ismert előadók dalaival ajándékozott meg minket.
Kátai Zoltán előadása úgy az égiekhez, mint a földi emberekhez is szólt, a csodálatos lant és koboz hangjai visszarepítettek minket régi dicső múltunkba...Felemelőek voltak ezek a pillanatok, amikor magyar dallamoktól, énekektől zengett Verecke. Ezeket a csodálatos pillanatokat csak az Árpád-sávos és nemzeti színű zászlók susogása tette felemelőbbé.
Életre szóló élményekkel, barátokkal lettem gazdagabb....
Nagy örömünkre szolgált, hogy  Magyar Hősök napjára méltóképpen megemlékeztünk az egyik legnagyobb történelmi emlékhelyünkön a Vereckei hágón, valamint annak is, hogy vannak bátor nemzettestvéreink, itt Kárpátalján és az anyaországban, akik vették a fáradságot, hogy feljöjjenek Vereckére, hogy együtt emlékezhessünk, s nem tántorította vissza őket sem a kellemetlen időjárás, sem azok a rémhírek, amelyek rendezvényt megelőzően szárnyra kaptak.
Köszönjük a Credo klub nevében Kovács Béla EP képviselő támogatását a rendezvény lebonyolításában, valamint Adorján Béla meglepetésvendégeit,és a Sion Rádió együttmüködését.
Életre szóló élményekkel és barátokkal lettem gazdagabb, köszönöm mindenkinek ezúton is,akikkel együtt tölthettem el ezt az emlékezetes napot!

                                             Kovács Dezső,
                                             Kovács Béla EP képviselő
                                             Beregszászi fogadóirodájának
                                             irodavezetője




A fotókat Szekunda László készítette



3 megjegyzés:

  1. A rendezvénnyel kapcsolatban rosszindulatú híresztelések kaptak szárnyra a neten...Valószínűleg ennek tudható be, hogy mindössze kb. 120 ember volt elég merész ahhoz, hogy jelen legyen a megemlékezésen.
    Dezső elmondása alapján tudom, hogy a helyszínt fegyveres kommandósok biztosították. Atrocitásra nem kerület sor. A beígért Zurgó koncert anyaországi politikai nyomás miatt elmaradt...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönöm a szervezőknek, és a vendégeknek ezt a csodálatos napot! Először jártam Kárpátalján, de biztosan nem utoljára!

    VálaszTörlés
  3. Örülök, ha pozitív élményekkel tértél haza Kárpátaljáról....

    VálaszTörlés

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...